Érvényes volt Szerencsen a helyi, véleménynyilvánító népszavazás, amelyet a költségek csökkentése miatt az önkormányzati választással együtt tartottak meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban vasárnap – közölte Gadóczi Bertalan, a település jegyzője.

A választási névjegyzékben szereplő 8085 szerencsi közül 5134-en vettek részt a népszavazáson, amely így érvényes volt, a részvételi arány 63,5 százalékot tett ki – mondta Gadóczi Bertalan, hozzátéve: a feltett kérdésre – „Fontosabbnak tartja-e a Szerencs hagyományaira épülő iparfejlesztést és az ehhez kapcsolódó munkahelyteremtést, mint a világörökség védőzónájába történő tartozást?” – 3781-en válaszoltak igennel, vagyis a voksolók 82,02 százaléka.

A kezdeményezés előzménye: Szerencsen egy befektetői csoport munkahelyteremtéssel járó szalmatüzelésű erőművet kíván építeni, ezt többek között a tokaj-hegyaljai szőlészek, borászok, civil szervezetek ellenzik. Érveik szerint a világörökség részeként nyilvántartott történelmi borvidéken egy ilyen ipari létesítményt nem szabad felépíteni. A szerencsi önkormányzat azonban azzal is érvelt, hogy a városban a legutóbbi évekig cukorgyár működött, amelyet több mint száz évvel ezelőtt építettek.