Vasárnap reggel hat órakor megkezdődött a 2010-es önkormányzati választás. Szavazni este hét óráig lehet, addig kampánycsend van érvényben.

Az emberek 3176 településen választanak polgármestert és képviselőtestületet, Budapesten főpolgármestert, illetve szétosztják a megyei és fővárosi közgyűlési mandátumokat. A négy főpolgármester-jelöltet pártok támogatják, míg a polgármester-jelöltek többsége – több mint 7 ezer – függetlenként indul.

Szavazni személyesen reggel hat és este hét óra között lehet

Szavazni személyesen reggel hat és este hét óra között lehet az országszerte kijelölt, több mint 10 ezer 740 szavazókörben. Ezeket úgy alakították ki, hogy átlagosan mindenhol 600 és 1200 közötti választó járuljon az urnákhoz. Mindenki több szavazólapot kap majd, attól függően, hogy milyen településen él.

Az Országos Választási Központ a fővárosi Duna Palotában rendezkedett be. Már napközben is folyamatos tájékoztatást adnak majd a részvételi adatokról, az előzetes eredményeket pedig a késő esti, éjjeli órákban jelentik majd be. A jogi eredményt hétfő délután 4 óráig állapítják meg, innentől kezdve két nap van jogorvoslatra.