Politológusok szerint mára elavult a kampánycsend alkalmazása, így annak egy napra rövidülése sem befolyásolja a választások kimenetelét. Az elemzők úgy vélik, hogy a pártok vasárnapi önkormányzati választáson elért eredményei elsősorban a tavaszi eredményeik alapján lesz megítélhető.

Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője emlékeztetett: a választási törvény nyári változtatásai elsősorban a helyi szinten rosszabbul szervezett pártokat, valamint a civileket sújtják azáltal, hogy csökkentették az elosztható mandátumok számát, továbbá szigorúbb indulási feltételeket és rövidebb ajánlószelvény-gyűjtési határidőt szabtak.
László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint a kisebb pártok és helyi szervezetek nehéz, gyakran lehetetlen helyzetbe kerülése a megyei közgyűlések szintjén a leglátványosabb. A választók a különböző megyékben idén csak 3-5 listával találkozhatnak, míg négy éve átlagosan 8-10, de néhol akár 14 lista közül is válogathattak – fűzte hozzá. Kiemelte: az indulók megrostálása mellett az is torzítja a képet, hogy a tízezer főnél nagyobb települések közgyűléseibe az eddiginél jóval kisebb arányban lehet bejutni kompenzációs listáról. Ez azt eredményezi, hogy akár egy 35-45 százalékos támogatottságú párt is könnyedén megszerezheti a képviselő-testület mandátumainak több mint felét – mutatott rá a Political Capital elemzője.
Szomszéd Orsolya hangsúlyozta továbbá, hogy a választások értékelésekor külön-külön meg kell vizsgálni, hogy a pártok miként szerepeltek a fővárosban, illetve a megyei jogú városok, valamint a tízezer főnél nagyobb települések és a megyei közgyűlések szintjén.
Az MSZP célja egy nagyobb fővárosi kudarc elkerülése, valamint az olyan szocialista „bástyáknak” számító települések megtartása lehet, mint Szeged, vagy Miskolc – fejtette ki a Nézőpont Intézet munkatársa.
László Róbert úgy látja, hogy a Fidesz egyszerű, kockázatkerülő üzeneteivel meglévő táborát kívánja csak mozgósítani, ám ez szerinte is elegendő lesz ahhoz, hogy a politikailag jelentős településeken, illetve a legtöbb megyében is többséget szerezzen. A Political Capital szakértője szerint a „koronát” a fővárosi közgyűlési többség megszerzése jelentheti a kormánypártok számára.
Az MSZP és a Jobbik között az ezüstéremért folyik a harc, és borítékolható, hogy mindketten a legnagyobb ellenzéki pártnak fogják kikiáltani magukat – mutatott rá László Róbert megjegyezve, hogy ez valójában csak a választások utáni hónapokban derülhet ki. Szomszéd Orsolya szerint a Jobbik mindenekelőtt azzal lehet elégedett, ha néhány kelet-magyarországi közgyűlésben, illetve polgármesteri posztért folytatott küzdelemben legyőzi a szocialistákat, illetve a fővárosban is a vártnál jobban szerepel.
Az elemzők véleménye megegyezett abban, hogy az LMP legfontosabb szempontja a Fidesz fővárosi többségének megakadályozása lehet, de számukra a budapesti szocialisták „megszorongatása” sem jelentene kudarcot.