Az al-Kaida vezetői, talán személyesen Oszama bin Laden áll azon merénylettervek mögött, amelyekre az elmúlt napokban derült fény; a merényleteket európai városokban szándékoztak elkövetni iszlamista terroristák – állították pénteken amerikai hivatalos terrorelhárítás-szakértők.

A terroristák egyszerre több helyszínen, – a többi között Nagy-Britanniában, Franciaországban és Németországban – „puha célpontokra”, feltehetően turisták csoportjaira akartak lecsapni. Az akciók koordináltsága az al-Kaida kézjegyét viseli magán, ugyanakkor szakértők szerint nem világos, hogy a vezetők közül pontosan ki is irányítja a műveleteket.

A névtelenséget kérő hivatalos források a NPR közszolgálati rádiónak és az AP hírügynökségnek nyilatkoztak, a jelek szerint egymástól függetlenül. A kiszivárogtatásokból nem derül ki egyértelműen, hogy a támadásokat még mindig végre akarják-e hajtani a terroristák. Az NPR-t arról tájékoztatták, hogy az Európában tervezett támadások mintájául a 2008-ban, Mumbaiban elkövetett terrorakció szolgált, amelynek során fegyveres csoportok megszálltak három luxusszállodát és egy pályaudvart. A támadásnak 166 halálos áldozata és több mint 300 sebesültje volt. Az AP által megszólaltatott illetékesek az Európát fenyegető támadások jellegéről nyilatkozva alapvetően koordinált lőfegyveres támadásokról szóltak.

A források tudni vélték, hogy Európában a terroristák „legalább három” országban terveztek lecsapni, s hogy feltehetően az Egyesült Államok is ismét bin Laden célkeresztjébe került. A terroristavezér feltehetően Pakisztánban rejtőzködik – erősítették meg . A pakisztáni hírszerzés egy illetékese csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a terrortámadás középpontjában nyolc német állampolgár és egy brit iratokkal rendelkező testvérpár áll. Mint mondta, a fivérek egyike nemrégiben életét vesztette egy a CIA által indított rakétatámadásban. A pakisztáni forrás egyébként úgy tudta, hogy az európai támadás terve még a kezdeti stádiumban tart. A CIA egyébként az elmúlt hónapban legalább 21 rakétacsapást mért az Agfanisztánnal határos pakisztáni észak-vazirisztáni régióra. A rekordszámú, pilóta nélküli repülőgépek segítségével végrehajtott támadást a sok vonatkozásában még most is homályos európai terrorveszéllyel indokolták.