Az október 3-i lesz az első olyan választás 1990 óta, ahol a voksolást megelőző napon nem lesz kampánycsend.

A választási eljárásról szóló törvényt június végén módosították, ennek alapján a szavazás napján, vagyis vasárnap 0 órától 19 óráig tilos választási kampányt folytatni, eddig tart majd a kampánycsend. Eddig a szavazást megelőző napon kezdődött 0 órától a kampánycsend.

A törvény módosításakor a kampányidőszak lerövidítéséről is döntés született, vagyis az eddigi 72 nap helyett 60-ra rövidült a kampány. Ez az előterjesztők szerint kisebb költségekkel is jár. Emiatt egyes eljárási határidők is módosultak, például a jelöltállítással, vagy a jogorvoslati eljárásokkal kapcsolatban.

Országosan összesen 379 jelölő szervezetet vettek nyilvántartásba, az önkormányzati választásokon induló képviselő-jelöltek száma 67156. Közülük 43044 független. Polgármestert mindenhol választanak az országban október 3-án, képviselő-testületet jelölt híján egy településen, a Zala megyei Salomváron nem.

Az adatok szerint a legtöbb polgármester-jelölt – kilenc – Aggteleken, Kengyelen, Rinyabesenyőn és Tolnanémediben van, a legtöbb egyéni listás jelölt – negyvenöt – pedig Felsőzsolcán, Túrkevén és Nyírteleken indul. 487 településen csak egy polgármester-jelölt méretteti meg magát, 1037 helyen pedig két jelölt indul. A fővárosban négy főpolgármester-jelöltet vettek nyilvántartásba.

A kisebbségi önkormányzati választásokon összesen 15738 jelölt indul, országosan 208 jelölő szervezetet vettek nyilvánosságra. A kisebbségi választások közül 13 marad el.