Káli Sándor Miskolcon nem tart a megmérettetéstől

Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere a közvélemény-kutatások szerint megőrizheti székét  . Mint a hvg.hu-nak többek között elmondta, furcsa, hogy az elmúlt húsz évben először idén nem vitázhatnak nyilvánosan a polgármester-jelöltek. Tervei között ambíciózus beruházások szerepelnek, amelyeket a „kultúra várost épít” program keretében valósítanának meg, mondta el többek között a hvg.hu-nak adott interjúban

hvg.hu: A Szonda Ipsos közvélemény-kutatásáról, mely alapján Miskolcon a többség úgy látja, hogy a város fejlődik, munkáját elismerik az emberek, Önt tartják a leginkább alkalmasnak a polgármesteri posztra, beszélhetünk lejátszott meccsről?

Káli Sándor: Lejátszott meccsről semmiképp sem beszélhetünk

  , azonban annak örülök, ha a többség úgy látja, hogy az elmúlt években letettük egy európai város alapjait. Megépült a miskolciak régi vágya, a fedett uszoda, zajlanak a belváros fejlesztési programjai, megújultak és újulnak köztereink. A jövőben szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni a városrészek fejlesztésére. Már zajlik az elmúlt évtizedek legnagyobb tömegközlekedés-fejlesztési beruházása a zöld nyíl villamos projekt, mellyel európai színvonalú közlekedést biztosíthatunk 31 új villamossal 2012-re.

Szemléletet váltottunk az elmúlt években, hiszen meghirdettük, hogy „a kultúra várost épít,” és ez a programunk sok ismertséget hozott Miskolcnak. Fesztiváljaink eseményeink egyre több elismerést kapnak már nem csak Magyarországon. Ezt is szeretnénk folytatni, hogy Miskolc tényleg egy megújuló, és szerethető európai város legyen.

A kampányról szólva egy kicsit furcsán is érzem magam, mert 20 év után először nincsenek nyilvános viták Miskolcon a polgármester-jelöltek között. A plakáttépkedés, vagy a véghajrára idehívni kétségbeesetten a miniszterelnököt, ez olyan, mint amikor a felkészületlen diák maga helyett tanult apukáját küldi be érettségizni. Egyik ellenfelem pedig csak azért, hogy az országos médiába kerüljön, inkább leszedi a lecsúszott plakátot és elviteti magát a rendőrökkel. Ja és olyan butaságot terjeszt, hogy én juttattam őt a börtönbe. Nevetséges és egyben elszomorító dolgok ezek. Inkább a megvalósítandó programokra kellett volna koncentrálni.

hvg.hu: Politikai ellenfelei nem oszthatják a közvélemény-kutatás eredményét, hiszen a Fidesz és a Jobbik főként a város eladósítását, a 2006-ban történt vízszennyezést és az Avasi lakótelep romaproblémáit emlegetik Önnel kapcsolatban. Milyen a tervei vannak a városi önkormányzat pénzügyi helyzetének stabilizálására?

K.S.: Sajnos ez megint csúsztatás. A felvett pénzek döntő része ugyanis a fejlesztésekhez felvett hitel. Arról azonban egyikük sem beszél, hogy az elmúlt években sikerült megdupláznunk a város vagyonát. A néhány évvel ezelőtti vízszennyezésre előre nem lehetett felkészülni, a tanulságokat levonva mára pedig elkészült az a monitoring rendszer, amely időben észleli, ha zavarosodik a karsztvíz. Az Avasi lakótelepre pedig nem én költöztettem a romákat – mint ahogy ellenfeleim ezt terjesztik – ez egy bűncselekmény-sorozat következménye, melyben több száz érintett van, köztük, ingatlanosok, banki alkalmazottak, ügyvédek.

hvg.hu: Molnár Péter, a KDNP miskolci szervezetének elnöke és Kriza Ákos fideszes polgármesterjelölt a miskolci városvezetést érintő ügyekben ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. A gyanú szerint a miskolci Búza téri piac-csarnok építése során a város kifizetett az építő IKERON Zrt-nek több mint egymilliárd forintot, melyet a cég az építkezés során nem használt fel. A hűtlen kezelés és befolyással való üzérkedés gyanúja a miskolci Semmelweis Kórház, valamint az önkormányzat vagyonát kezelő MIK Zrt. működése és a privát szektorral végzett közös beruházásai esetében is felmerült. Mi ebben az igazság és hol tart az ügy?

K.S.: A kampány során szinte minden napra jut egy feljelentés, de ezek megint olyanok, mint a lopott kabát ügye, rákenünk valamit a másikra, melynek semmi valóságalapja nincs, viszont jól lehet vele gerjeszteni az amúgy is ideges hangulatú kampányt.

hvg.hu: Miskolcon is téma a közbiztonság kérdése. Milyen elképzelései vannak a közbiztonság megerősítését illetően?

K.S.: Nálam a rend fogalmába beletartozik az, hogy egyedül vagy a párunkkal nyugodtan hazamehessünk. Nem rosszabb a helyzet Miskolcon, mint máshol. Ezzel nem azt állítom, hogy nincs fenyegetettség-érzet. Egy szerethető városban lényeges, hogy érezhetően javuljon a közbiztonság. Ezért azon munkálkodunk, hogy a törvényekkel is keményedjen a rendőri fellépés, például a garázdaság és a prostitúció ellen. Azt kérjük a kormánytól, hogy töltse fel a rendőri állományt, mert a beígért két hét alatt nem lett rend, sőt utána sem. Mi addig is folytatjuk rendteremtési programunkat, ennek szellemében ezen a héten átadtunk egy közbiztonsági centrumot. Ide tartozik a rendőrség technikai feltételeinek javítása, a polgárőrség, a közterület-felügyelet, a városőrség, a mezőőrség, a településőrség további támogatása. Ezt szolgálja a térfigyelő kamerarendszer kiépítése is, és az intézkedési eljárási jogkör gyorsítása.

hvg.hu: A borsodi megyeszékhelyet is érinti a munkanélküliség. Tervei között szerepelnek konkrétumok a munkahelyteremtésre vonatkozóan, miként kívánja megakadályozni a fiatalok elvándorlását a várostól?

K.S.: Polgármesteri programomban olvasható, hogy szeretnénk továbbfejleszteni a néhány éve megépített Ipari Parkunkat, továbbra is számítunk a Miskolci Egyetem tudásbázisára, és támogatni kívánjuk azokat a vállalkozásokat, akik olyan programokat és állást kínálnak amivel itthon tartják fiataljainkat-írja a hvg.hu