Az utóbbi hetekben jelentősen megnőtt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújlak lakosságának létszáma. A népszerű turisztikai célpontnak számító Szanticskát és magában foglaló településen ketten versengenek a polgármesterségért. A regnáló településvezető, Pollák István Zoltán, illetve Pál Anita. A voksolást nagy valószínűséggel Pollák nyerheti, hiszen csak az ő ingatlanjában hét új lakos került bejelentésre az utóbbi időben. Számára egyébként az a tét, megtarthatja-e a település méretéhez képest nem elhanyagolható fizetését. 

Abaújlakon a választási névjegyzék augusztusi kifüggesztésekor még csak 89 választópolgár szerepelt a lajstromban, pénteken már 122-en rendelkeztek állandó lakcímmel és így választójoggal a településen. A harminc új választó így eldöntheti a választás kimenetelét. A regnáló polgármester megkeresésünkre nem kívánt érdemben reagálni, válasz helyett azt firtatta, honnan szereztük a lakosságszám-növekedéssel kapcsolatos információinkat és kilátásba helyezett különféle hatósági intézkedéseket.

Tóth Zoltán választási szakértő szerint 13 éve ismert módja a választási csalásnak a lakosság-számnövelés. Emlékeztetett arra, 1997-ben egy helyi népszavazást hekkeltek meg úgy, hogy tömegesen jelentettek be egy balatoni településre új választókat azt akarva elérni ezzel, hogy a két település elszakadásáról szóló népszavazás ne lehessen érvényes. A szakértő szerint a politikusoknak 13 éve lett volna, hogy megoldják ezt a lehetetlen helyzetet. Tóth Zoltán úgy látja, a tömeges átjelentkezéseket a jegyzőnek kellett volna megakadályoznia, mert az kimeríti a választási csalás törvényi tényállását.

Nem Abaújlak a mostani önkormányzati választások során az egyetlen olyan település, ahol tömegesen jelentkeznek be a voksolás előtt új választók: a zalai megyei Lendvajakabfa és Sénye lakóinak száma ötven százalékkal emelkedett az utóbbi hetekben. A megyei választási bizottság illetékese azt mondta, a lakosságszám-növekedés önmagában nem törvénysértő, de az már igen, ha mindez a választások kimenetelének befolyásolása érdekében történik.

www.pecsistop.hu