Beszéljünk inkább a cigányokról

Miskolc lemaradni látszik a megyei jogú városok versenyében. A nehézségeket a tizenhat százalékos munkanélküliség, a közbeszerzési botrányok, a fiatal diplomások elvándorlása, egy komplett városrész elszakadási törekvése és a romló közbiztonság, azzal szoros összefüggésben a betelepülő romákkal való együttélés problémái jelzik. A polgármesteri székért folyó küzdelem a nyolc éve a várost irányító szocialista Káli Sándor és az akadálynak a Fidesz országos hátszelével másodszor nekifutó Kriza Ákos között dől el.

Miskolcon vasárnap revánsot vehet 2006-os kudarcáért a fideszes Kriza Ákos, az ország talán legsótlanabb nagyvárosi polgármesterjelöltje. Ellenfele az elmúlt nyolc év zűrös ügyei és az idei árvíz által felborzolt kedélyek ellenére a polgármesteri székét megőrizni igyekvő szocialista polgármester, Káli Sándor.

A várost közbiztonság fedőnéven a cigánykérdés tartja a leginkább izgalomban, de az önkormányzat eladósodása, a lemaradás és az elvándorlás is hangsúlyos kampányelemek. Csütörtöki miskolci látogatásán Orbán Viktor sem mert konkrétumokat ígérni a városnak.

 

Kriza és Káli két dologban értenek egyet: a közvélemény-kutatások mindkettőjük szerint a saját győzelmüket vetítik előre, illetve a város kitörésének útját mindketten a munkahelyteremtésben látják. Egyébként annyira más nyelvet beszélnek, mintha két külön városban élnének.

Kriza Miskolcot az elszalasztott lehetőségek városának tartja. Szerinte a keleti országrészben Nyíregyháza, Eger és Debrecen is jobban fejlődött. A várost ipari hagyománya, szép környezete és egyeteme is sikerre predesztinálná, de a lehetőségek, az asztalfiókban lévő tervek megvalósításához „képesség is kell”.

A halk beszédű, rendkívül visszafogott, kevéssé karizmatikus ember benyomását keltő Krizánál Káli tizenhat százalékkal több szavazatot kapott 2006-ban. A 2010-es fideszes polgármesterjelölt személyéről sokáig nem is volt döntés, a rendelőintézetet vezető Krizát csak idén júliusban nevezték meg, miután a pártközpont feloszlatta a helyi szervezetet. Kriza feltehetőleg jobb jelölt híján lett a befutó, noha korábban városszerte pletykáltak egészségügyi problémáiról, állítólag emiatt kellett lemondania közgyűlési mandátumáról a ciklus közepén.

Káli Sándor nem tartja véletlennek, hogy az idei alkalom húsz éve az első, amikor elmaradt a jelöltek nyilvános vitája. Szerinte ellenfele nem vállalta, mivel inkább bízik abban, hogy a kormánypárt lendületével ő is révbe ér, mint saját meggyőző erejében.

Káli Sándor messze nem tartja annyira tragikusnak a helyzetet, mint Kriza. A város gyenge teljesítményével, elmulasztott lehetőségeivel kapcsolatos kérdésünkre rutinos nyilatkozó lévén egy évenkénti városimázskutatás eredményével válaszolt, amely szerint Miskolc évek óta mindig dobogós Debrecen és Szeged között. A város vendégei szerinte jelentős változásokat látnak, bár azt megengedte, hogy azok a miskolciak, akik elvesztették a munkájukat, talán nem tudják ennyire optimistán látni a helyzetet.

Miskolc se közbiztonsági, se egyéb statisztikái alapján nem rosszabb, mint az első tízben lévő magyar városok, mondja Káli. Azt ugyan elismerte, hogy a munkanélküliség tizenhat százalékos, de szerinte nem szabad elfelejteni, hogy „mi vagyunk a rendszerváltás klinikai lova”. Ezzel a szocialista nehézipar masztodonjai, a Diósgyőri Gépgyár és Lenin Kohászati Művek fokozatos elsorvadására célzott, ami szerinte százezrek életét befolyásolta máig tartóan-írja az index hu