Miskolc. Tömegsírra bukkantak a régészek saját munkahelyük előtt , a Herman Ottó Múzeum bővítését megelőző ásatás során!

„A három éve felszínre került szenzációs bükkábrányi mocsárciprusok korának bemutatására a föld alá süllyesztett új szárnnyal, a Pannon-tenger Múzeummal bővül intézményünk. Az építkezést megelőző régészeti megfigyelés során néhány őskőkori kőeszköz mellett egy XIX. század első felében épült lakó- és borház maradványai kerültek elő majd egy tömegsír. A körülmények alapján kivétel nélkül kórházban elhunyt, részben amputált személyekről van szó. Az állaga és a mellékletek alapján valószínűleg a második világháború, vagy a tanácsköztársaság alatt elhunyt katonákról lehet szó. Valószínűleg nagyon sietve, kapkodva egymásra temették az elhunytalak, koporsó nyomaira csak néhány esetben bukkantak.
A második világháború idején magyar, német, szovjet és román alakulatok harcoltak Miskolc térségében. Egyelőre a szakemberek sem tudják, hogy melyik nációhoz tartozhattak az elhunytak. Ami biztos, hogy a tömegsírt elbontják, a maradványokat újra kell temetni.
„Ez nem rutin feladat, nyilván alaposan át kell gondolni, hogy mi ilyenkor a teendő. Ami biztos, kegyeleti okokból nem maradnak temetetlenek a holttestek”- közölte megkeresésünkre Bay Judit, a miskolci polgármesteri hivatal csoportvezetője.