A Borsod megyei Felsőzsolca önkormányzata már 100 millió forintot átutalt az állami újjáépítési támogatásból azoknak az árvízkárosultaknak, akik a lakásvásárlást választották; az elkövetkezendő hetekben pedig az adásvételi szerződések beérkezésének függvényében további 400 millió forintot fizetnek ki.

A közlés szerint Felsőzsolcán egyébként új házak építése mellett 71 károsult döntött, ötvenen pedig a lakásvásárlást választották. Sikerült megoldani azt is, hogy a lakásvásárlók ne csak a támogatás 50 százalékát, hanem a teljes összeget megkaphassák, így nem lehet akadálya annak, hogy október 31-ig beköltözzenek új otthonukba.

Németh Csaba arról is beszámolt, hogy pénteken Felsőzsolcára látogat Pintér Sándor belügyminiszter, aki jelképesen át is adja az első lakástulajdonosoknak a kulcsokat. A visszaélések elkerülése végett Felsőzsolca Város Önkormányzata minden lakásvásárlásnál független értékbecslőt rendelt ki.

A szóvivő emlékeztetett: az újabb statikai vizsgálatok további 21 házról állapították meg, hogy lakhatatlan vagy gazdaságosan nem javítható, így bontásra ítélték. A júniusi árvíz nyomán a bontásra ítélt házak száma így 204-re emelkedett Felsőzsolcán. Az önkormányzat a katasztrófavédelmi igazgatóságon keresztül szeptember 21-én jelezte ezt a kormánynak. Azt, hogy az újonnan felvett házak miként vonhatóak az állami kárenyhítési program alá, ezzel kapcsolatban még a kormányzat válaszára vár Felsőzsolca önkormányzata – jegyezte meg Németh Csaba.