A Kós Károly Építőipari Szakközépiskola egyike annak a négy miskolci intézménynek, amelyek a Fazola Henrik Térségi Integrált Szakképző Központot alkotják. A négy iskola tavaly több mint egymilliárd forint uniós pályázati forrást nyert. Az építkezést, és a fejlesztési munkákat a Kós iskola igazgatója felügyelte.

Kocsis István azt mondja: a szocialista városvezetés nyomására többmilliós megbízásokat kellett kötnie számára ismeretlen cégekkel. Példaként az M30 Média Kft.-t említette, amelynek ügyvezetője egy megyei szocialista képviselőjelölt, Szvoboda László volt

. A tavaszi két választási forduló között pedig állítása szerint kifizetésekre, és kötbér elengedésére utasította őt Káli Sándor polgármester. „A közbeszerzéseken is szabálytalanság volt, az ESZA végig leírta, hogy nyílt közbeszerzési eljárást kell folytatni, egyetlenegyszer nem történt meg, hogy nyílt közbeszerzés lett volna lefolytatva, és egyéb számos szabálytalanság volt a projekt menetében” – mondta Kocsis István, a Kós Károly Építőipari Szakközépiskola igazgatója.

Amikor ellenállt, a polgármester biztost nevezett ki mellé, aki kirúgással fenyegette meg. „A másik lehetőség, hogy én a polgármester úrnak elmondom, hogy mi a probléma, kezdeményeztetem nála, hogy Téged, mint szakmai vezetőt mentsenek föl a munkavégzés alól, illetve onnantól kezdve már elindulhat egy ilyen cirkusz” – közölte Horváth Ottóné miskolci MSZP-s önkormányzati képviselőjelölt. Horváth Ottóné egyébként helyi szocialista képviselő-jelölt, aki egy másik hangfelvételen pályázati pénzek visszaosztására is utalt az igazgatónak. „Nagyon sok csúnya dolog látszódik, ami – most meg aztán igazán belelátok, – hát így meg aztán tényleg látja az ember, hogy mik zajlanak, és egyszerűen letagadnak olyan dolgokat, ami volt, és én ezt nem is értem. Nyilván itt megint egymás között mennek ezek a huzavonák, hogy kinek mennyi pénz jut belőle, meg ki honnan kap vissza pénzt, meg nem tudom én, miket szórakoznak egymással” – közölte az MSZP-s önkormányzati képviselőjelölt.

Állítja, lejárató kampányról van szó

A képviselőjelölt nem tagadta, hogy ő szerepel a hangfelvételen, szerinte azonban lejáratókampány folyik ellene. Horváth Ottóné az elhangzottakra nem adott magyarázatot, védekezésképpen annyit mondott, hogy ő csak figyelmeztette az igazgatót a törvénytelenségekre. „Azt a közbeszerzést, amiben az ajánlattétel és az ajánlat adás van, megváltoztatni nem lehet. Törvénytelen annak a megváltoztatása. Csupán erről van szó. Én erre a törvénytelenségre hívtam fel az igazgató úrnak a figyelmét” – szögezte le.

A sajtótájékoztatón Miskolc szocialista polgármesterének is lejátszották a hangfelvételt. Káli Sándor hallgatott a pénzvisszaosztásokról.„Amióta korszerű technikával rendelkezünk, azóta tudjuk, hogy a dolgokat vágni lehet, és itt az információk, a tévétudósítás is arról szól, hogy több dolog is egybe lett mosva, aminek a polgármesteri biztos tevékenységéhez semmi köze” – nyilatkozta Káli Sándor MSZP-s polgármester.

Az iskolaigazgató hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt feljelentést tett az ügyészségen.

(hírTV)