Az Abaújszántó – Hidasnémeti vonalon a tavaszi-nyári árvíz és rendkívüli esőzések okozta károk gyors helyreállításának köszönhetően indulhat újra az év végétől a személyszállítás. Egy másik észak-magyarországi szakasz, a Szilvásvárad – Putnok újranyitásá t továbbra is tervezi a tárca. E viszonylaton azonban a biztonságos vonatközlekedés feltételei decemberig nem teremthetők meg maradéktalanul, a szélsőséges időjárási viszonyok miatt sérült pálya további beavatkozást igényel.
Bajnaiék bezárták, Orbánék újranyitják

A Bajnai-kormány 2009 novemberében döntött arról, hogy bezár 29 vasútvonalat. Ez része volt a közösségi tömegközlekedés átalakítási tervének, amitől idén 40 milliárd forint megtakarítást reméltek. Végül azonban csupán egymilliárd forintot spórolt meg a vasút a vonalbezárásokkal. A tömegközlekedési csomagból teljesen csak a februári tarifaemelés vált valóra.

A Fidesz ellenzéki pártként fenntartásait hangoztatta a vasúti szárnyvonalak megrostálása kapcsán, és az újranyitást is ígérte a választási kampányban.

Az új kormány nemcsak a vasútnál rendezi vissza a korábbi állapotokat, a bezárt kisposták közül is néhányat már újranyitottak.