Sukoró 2? Pénzszivattyú Miskolcon, offshore cégekkel

A miskolciak vagyonát kezelő MIK Zrt. a miskolci Görgey utca 4. alatt saját vállalkozásban ingatlanfejlesztésbe kezdett. Ez történt a Görgey utcai fejlesztés kapcsán, de a MIK Zrt. sorra kötött felesleges, mondvacsinált tárgyú szerződéseket is, főleg offshore cégekkel.

A szerződések teljesítési igazolásait a szerződéskötések után rögtön kiállították, és már ment is a pénz, pár nappal az aláírás után, akár „koordinációs szolgáltatás”, akár „általános menedzsment-szolgáltatás” volt a papírok tárgya. Összesen több mint 100 millió forint közpénz hagyta el így a miskolciak zsebét, többek közt a Brit Virgin szigeteken bejegyzett Finbasic Ltd. felé, úgy, hogy az ingatlan jelenleg is félkész állapotban áll. Bár egyetlen négyzetméterét sem adták el, a baráti cégeknek már értékesítési sikerdíj is járt.
Hasonlóan példaértékű a miskolci bodótetői ingatlanfejlesztés. Az erre létrehozott MBF Hills Kft.-ben kisebbségi részt képvisel a MIK Zrt. üzletrésze, ennek ellenére a MIK Zrt. ad tagi hitelt a cégnek, amelyet az különböző, jogcímeken kifizet a többségi tulajdonosok cégeinek. Tehát Miskolc utal, az off-shore cégek a nyilvánosság számára ismeretlen tulajdonosai bevételhez jutnak.
A Görgey utcával ellentétben a Bodótetőn egy kapavágás sem esett, ez azonban nem zavarta a szerződő feleket, hogy kifizettessenek 16 millió forintot műszaki ellenőrzés címén – no nem egy miskolci cégnek, ahol 200 bruttóért dolgoznának a műszaki ellenőrök, hanem a Finbasic Ltd.-nek, aminek az ismeretlen alkalmazottjai bizonyára a Brit Virgin szigetekről jártak Miskolcra a semmit ellenőrizni. Ugyanezen cégnek 51 (!) millió Ft sikerdíjat utaltak, mivel „növelni tudta az építési szabályzatban előírt beépítési arányokat”.
Az MBF Hills Kft. ügyvezetője, az izraeli lakcímmel rendelkező Elly Sosinsky.
Az MBF Hills Kft. többségi tulajdonosa a Hills Holding Kft., amelyet a Lodzia Ltd. a Finbasic Lld., különböző cégeiken át Elly Sosinsky,  izraeli befektetők és egy budapesti ügyvéd, Gelléri Tamás birtokolnak. Ez a cégcsoport építette Miskolcon a Régiposta utcában, a Széchenyi Negyedet. (Bazártömb)