Északkelet-Magyarország három megyéjében – Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg – 2001 óta 15 százalékkal javult a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) betegségben szenvedők halálozási aránya – mondta Édes István professzor a Szívünk Napja 2010. debreceni programján vasárnap.

Ezen belül az infarktus okozta halálozások aránya 25-30 százalékkal csökkent – mondta a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) kardiológiai klinikájának igazgatója.

Tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy míg 2001-ben 15 ezren haltak meg szívinfarktusban évente a régióban, mostanra ez a szám 8 ezerre csökkent. Mindez egyaránt köszönhető a megelőzésnek, a jobb gyógyszereknek és a szívkatéteres terápiának – jegyezte meg Édes István professzor.

A klinikaigazgató emlékezetett arra, hogy az első Nemzeti Fejlesztési Terv legnagyobb hazai egészségügyi beruházásaként megvalósuló debreceni Auguszta programban azt vállalták, hogy az ország legszegényebb térségében 12 százalékkal csökkentik a szív- és érrendszeri halálozások számát. Ezt már teljesítették, de szeretnék ha a csökkenés folytatódna, egyebek mellett ezt is segíti a világon mindenütt egyszerre, szeptember utolsó vasárnapján megrendezésre kerülő Szív világnapja – fűzte hozzá a professzor.