A Debreceni Ítélőtábla Dr. Ficsór Gabriella vezette büntetőtanácsa 2010. szeptember 23-án megtartott nyilvános ülésén az I. fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság ítéletét helybenhagyta , vagyis:

Lakatos Anita vádlott
bűnös

különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében,

ezért a bíróság 10 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

A tényállás röviden:

Az elkövetés idején 34 éves vádlott és családja (élettársa, 4 gyermeke és unokája) Biharnagybajomban éltek.
A 45 éves sértett is itt lakott, rendszeres kapcsolatot tartott a vádlott családjával, látogatásaikor a vádlott édesapjával és élettársával rendszeresen fogyasztottak alkoholt.

A sértett az utóbbi időben a látogatásai során többször is megjegyzést tett a vádlott fiatalkorú lányára, hogy milyen szép és csinos; a vádlott ezért több ízben is rászólt, hogy hagyja békén a lányát.

A sértett a vádlotthoz is közeledett szexuálisan, fogdosta őt, a vádlott azonban ezt nem vette jó néven, de tudta kezelni a helyzetet, hol seprűvel kergette haza a férfit, hol szóban hívta fel a lakás elhagyására.

2008. november 26-án 14 óra körüli időben a sértett ittasan érkezett meg a vádlott házába; amint megérkezett, leült és a újból a kiskorúhoz próbált közeledni és dicsérte, hogy milyen szép lány, azonban a lány rászólt, hogy távozzon a lakásból.

Nem sokkal ezután a vádlott kiment az udvari WC-be, ráült az ülőkére, a sértett ekkor rányitott, közölte vele, hogy szereti, kívánja és szexuális kapcsolatot kívánt vele létesíteni.

Miután a nő kijött a WC-ből, a sértett még mindig ott állt, a távozásra való felszólításnak nem tett eleget.

Miután a vádlott visszament a házba, a sértett követte őt és ismételten leült, majd ismét a fiatalkorú lányhoz próbált közeledni, aki emiatt hangosan szidalmazni kezdte, édesapja és nagyapja azonban ittasságuk miatt nem avatkoztak bele a történtekbe.

A vádlott még ekkor, többszöri felszólítás után sem akart távozni; amint azonban felállt a székről, a vádlott megragadta és elkezdte a férfit kituszkolni az udvarra, a sértett azonban nem hazafelé vette az irányt, hanem az ismét a WC felé tartó vádlott után indult.

Ekkor a bográcsozónál megálltak és hangos szóváltás alakult ki, a vádlott hangosan kiabálva felszólította, hogy „takarodjon onnan”, a férfi azonban ekkor sem távozott.

A szintén ittas vádlott próbálta a férfit kitolni az udvarról, az azonban mindig visszament, ettől a vádlott indulatos lett és a beton szalonnasütő hely mellől felkapott egy kést, és miközben hangosan kiabált a sértettel, azzal többször is megszúrta – a sértettet legalább 14 rendbeli erőbehatás érte, ebből 4 rendbeli szúrás érte el a sértett testét, kettőt a ruházata fogott fel, a többi sérülés hámkarcolásos, metszett sérülés volt.

Amikor a sértett elesett és a földön maradt, a vádlott még többször bele is rúgott.

Mivel az egyik szúrás a sértett nyakát érte, az erősen vérezni kezdett, ezért a vádlott megijedt, próbálta élesztgetni a férfit, az azonban nem mozdult, perceken belül már halott volt.
A kést a vádlott a WC-be dobta.

A férfi a mellkasi szúrás miatt halt meg, halála perceken belül bekövetkezett, a sérülés olyan súlyos volt, hogy idejekorán érkező szakszerű orvosi ellátás sem menthette volna meg.

A bíróság a büntetés kiszabása körében enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott a nyomozás során tényfeltáró beismerő nyilatkozatot tett, mely a bűncselekmény felderítését nagymértékben elősegítette; további enyhítő körülmény a vádlott büntetlen előélete, az, hogy 4 kiskorú gyermek tartásáról gondoskodik, az eljárás során megbánást tanúsított, további enyhítő körülmény a sértetti közrehatás.

Súlyosító körülményként értékelte viszont a bíróság, hogy a vádlott a cselekményt ittasan követte el, a kitartó, gátlástalan elkövetési módot, valamint a hasonló jellegű bűncselekmények elszaporodottságát.

Nem fogadta el a Debreceni Ítélőtábla a vádlott és védőjének érvelését, miszerint a vádlott jogos védelmi helyzetben szúrt, illetve azt sem, hogy tettét erős felindulásban követte volna el.