Közösen fejleszti állatparkjait Miskolc és Kassa

Közösen pályázott, és nyert a miskolci és a kassai állatpark, európai uniós tenderen összességében 300 ezer eurót nyertek fejlesztésre – közölte Fedor Vilmos Miskolc és Mikulas Cecko Kassa alpolgármestere szerdán Miskolcon.

A kassai és a miskolci állatkert régóta szoros kapcsolatot ápol egymással, az együttműködésnek újabb állomása, hogy a két állatkert közösen pályázott a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program „A környezetvédelmi tudat emelése a határ menti területeken” című pályázatával – mondta Fedor Vilmos.
A pályázaton a két állatkert mintegy 300 ezer eurót (84 millió forint) nyert.
A nyertes pályázat megvalósítása révén tanösvényeket alakítanak ki az állatparkokban. Miskolcon, az állatkert erdős területén kialakított tanösvény bemutatja a helyi állat és növényvilágot, szemlélteti a növény- és állatvilág közötti kapcsolatot. A tanösvény a gyakorlatban egy palló sétány lesz, amely a talajszint felett halad, mindezzel azt biztosítva, hogy a látogatók úgy ismerkedhessenek a természet csodáival, hogy közben ne avatkozzanak be a bemutatandó természeti értékek mindennapi életébe.
Készül egy térbeli modell, amely a fotoszintézis folyamatát és jelentőségét mutatja be, közös kiadványokat adnak ki a két városról, az állatkertekről, a tanösvények látnivalóiról, módszertani anyagok készülnek az iskolák részére „Közös gondoskodás a természetes környezetről” címmel.