A miskolci városvezetésnek tudnia kell, kiknek és hogyan fizettek ki több tízmillió forintot, illetve azt is, kik állnak egy „busásan megfizetett offshore cég és más külföldi hátterű társaságok mögött”   – mondta Szinay Attila, a Fidesz miskolci frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján.

Úgy fogalmazott: a Fidesz miskolci képviselőcsoportja felszólítja Káli Sándort, a város szocialista polgármesterét, számoljon el a kifizetett tízmilliókról, hozzátéve, hogy a polgármesternek, mint a város vagyonáért felelős tisztségviselőnek tudnia kell, kik állnak ezen társaságok mögött.

Szinay Attila ismertetése szerint „2007. júliusában a MIK Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. (mint a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság) részvételével megalakult az MBF Hills Kft., amelyben a tulajdonostárs Hills Holding Kft. részben egy offshore cég tulajdonában áll”.

A közös cég, az MBF Hills Kft. a miskolci Bodó-tetői ingatlanfejlesztésben dolgozott együtt az önkormányzati céggel. A társaság gazdálkodása rejtve maradt a városi közgyűlés előtt, abba csak a MIK Zrt. vezető tisztségviselői láthattak bele – közölte Szinay Attila, aki szerint azonban ezen személyek Káli Sándor MSZP-s polgármester politikai és szakmai bizalmát élvezik azóta is.

Egy könyvvizsgálói jelentés szerint – amelyet csütörtökön tárgyal majd a MIK Zrt. – ezen cégek kapcsán súlyos mulasztások és „erősen megkérdőjelezhető, több tízmilliós nagyságrendű kifizetések történtek az MBF Hills Kft. részéről, hogy ki felé, ez a kérdés” – mondta a frakcióvezető.

Kifejtette: különböző jogcímeken több mint 34 millió forintot fizettek ki az MBF Hills Kft-ből különböző cégeknek, úgymint a FINBASIC Ltd-nek (Brit Virgin szigeteki offshore társaságnak), az ES Management Kft-nek (az MBF Hills Kft. ügyvezetőjének is tulajdonában álló, izraeli tulajdonosok kezében lévő cégnek) és a FINBASIC Kft-nek (amelynek tulajdonosa a FINBASIC Ltd). A könyvvizsgálói jelentés pedig vitatja a kifizetések jogosságát, a teljesítések valódiságát – részletezte a politikus.

A másik nagy összeget, több mint 50 millió forintot pedig akkor fizették ki az MBF Hills Kft-ből a FINBASIC Ltd-nek, amikor módosították Miskolc építési szabályzatát. A Miskolci Építési Szabályzatot (MÉSZ) az önkormányzat közgyűlése 2008 júniusában módosította, az anyag előterjesztője Káli Sándor polgármester volt. A napirend írásos változatában és annak tárgyalásakor egyetlen szó sem esett a megbízott offshore cég esetleges tevékenységéről, az előkészítést a polgármesteri hivatal végezte. „Eközben a MÉSZ módosítás életbelépését követően 51.258.400 forintot fizettek ki az offshore cégnek, az állítólagosan elvégzett munkáért” – fűzte hozzá.

A könyvvizsgálói jelentés aggályai alapján felmerül a kérdés, mennyiben bizonyítható a FINBASIC Ltd. közreműködése a MÉSZ módosításában, illetve az is, hogy egy jelenleg teljesen álló projekt esetében szükséges és megalapozott-e ilyen nagyságrendű összeg kifizetése – mondta Szinay Attila. Hozzátette: az is kérdéses, gondosan járt-e el az ügyvezető, amikor ilyen nagyságrendre kötött szerződést.

Közölte: a városvezetésnek el kell számolnia ezekkel az összegekkel, nem lehet, hogy több tízmillió forintos nagyságrendű pénz tűnik el, „nem is tudjuk hova”. Annak a véleményének adott hangot, hogy a miskolci polgármesternek tudnia kell, kik állnak ezen külföldi társaságok mögött, és mennyiben felelősek a kifizetésekért.

„Ha pedig nem tisztázzák ezeket a dolgokat, ez is a rendőrségen kell, hogy végezze” – mondta, álláspontja szerint ugyanis nem megengedhető, hogy „pénzszivattyúként működjenek az önkormányzat részvételével működő gazdasági társaságok”.