A Miskolci Egyetem Sportközpontjában 1983-ban a kor Magyarországának egyik legkorszerűbb sportcsarnokát avatták fel az egyetem vezetői. Az azóta eltelt évtizedekben a köznyelvben csak „UFO”- ént emlegetett létesítmény több ezer mozogni vágyó hallgató, oktató és városlakó részére nyújtott ideális sportolási lehetőséget.

A hétköznapokon többnyire testnevelési óráknak, szabadidős sportolásnak illetve a MEAFC szakosztályi edzéseinek helyet adó csarnok számos nagyszabású és országos jelentőségű sportversenynek, valamint koncertnek, kiállításnak, vásárnak is otthont adott.

Az ezredfordulót követően egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a létesítmény felújítása már elodázhatatlan. A szűkös anyagi lehetőségekre való tekintettel az egyetem vezetői a szakaszos felújítás mellett döntöttek.

A három éve elkezdődött korszerűsítés keretében először a csarnok akadálymentesítése történt meg, majd az öltözői vizesblokkok felújítása és a tetőszigetelés következett a sorban.

A folyamat eddigi leglátványosabb momentumaként a csarnok küzdőtere került komplett felújítás alá idén nyáron. Az új sportburkolatnak köszönhetően a csarnok nemhogy felzárkózott az országos átlaghoz, de messze ki is emelkedik onnan.

Az alábbiakban részletesebben is bemutatjuk az idei fejlesztés eredményeit:

A küzdőtér teljes felújítása

Az eredeti parketta burkolat minden szempontból megérett a cserére. Toldozgatással már nem lehetett biztosítani az elvárt minőséget ezért a felújítása helyett a burkolat teljes cseréje mellett döntött az egyetem és a sportlétesítmény vezetése. Miután begyűjtötték a sportburkolatokat gyártó és forgalmazó cégek ajánlatait, számos referenciacsarnok megtekintését követően a számos sportágban a legmagasabb minőségi szintet képviselő Gerflor cég Taraflex burkolatára és Haro aljzattra esett a választás.

Gerflor
A francia Gerflor cég az 1976. évi montreali olimpia óta az olimpiai rendezvények hivatalos sportburkolat szállítója, valamint világversenyek, világ- és Európa- bajnokságok sportburkolatának szállítója, kivitelezője. A legutóbbi, 2008. év nyári, pekingi olimpia versenyeire a Gerflor cég közel 30.000 m2 Taraflex sportburkolatot szállított.

Haro
A német Haro cég a világ egyik legnagyobb és legtekintélyesebb sportparketta és lengőpadló rendszer gyártója. A faanyagok megmunkálásában szerzett 130 éves tapasztalattal több, mint 40 éve a világelsők egyike a verseny-, a tömeg- és az iskolai sportpadló burkolatok szállításában.

Minősítések

GERFLOR/TARAFLEX és a HARO Sports termékek – a teljesség igénye nélkül – az alábbi tanúsítványokkal, minősítésekkel, ajánlásokkal rendelkeznek:

· Az IHF/Basel – Svájc (Nemzetközi Kézilabda Szövetség) tanúsítványa, mely szerint a GERFLOR/TARAFLEX SPORT M+, 3D és Performance burkolatok a szövetség által honosítottak, és nemzetközi világversenyek lebonyolításához ajánlott burkolatok
· Az EHF/Bécs – Ausztria (Európai Kézilabda Szövetség) tanúsítványa, mely szerint a GERFLOR/TARAFLEX SPORT M+, 3D és Performance burkolatok a szövetség által honosítottak, és nemzetközi világversenyek lebonyolításához ajánlott burkolatok
· Az FIVB/Lausanne – Svájc (Nemzetközi Röplabda Szövetség) tanúsítványa, mely szerint a GERFLOR/TARAFLEX SPORT M+ és 3D burkolatok honosítva vannak a szövetség által, és beépítésük nemzetközi világversenyekre javasolt
· Az CEV/Luxemburg (Európai Röplabda Szövetség) tanúsítványa, mely szerint a GERFLOR/TARAFLEX SPORT M+ és 3D burkolatok honosítva vannak a szövetség által, és beépítésük nemzetközi világversenyekre javasolt
· A FIBA/Genf – Svájc (Nemzetközi Kosárlabda Szövetség) tanúsítványa, mely szerint a GERFLOR/TARAFLEX SPORT M+, 3D, Performance, MAPLE DESIGN M+, 3D és Performance burkolatok honosítva van a szövetség által, és nemzetközi világversenyek lebonyolításához ajánlott burkolatok
· A FIBA/Genf – Svájc (Nemzetközi Kosárlabda Szövetség) tanúsítványa, mely szerint a HARO Sports sportburkolatai honosítva vannak a szövetség által, és nemzetközi versenyek lebonyolításához ajánlott burkolatok
· A WSF/Sussex – Nagy-Britannia (Squash Világ Szövetség) tanúsítványa, mely szerint a HARO Sports Melbourne 65 speciális felületkezelésű sportparkettája honosítva van a szövetség által, és nemzetközi világversenyek lebonyolításához ajánlott burkolat
· Az Atlantai Olimpiai Játékok 1996, Sydney Olimpiai Játékok 2000, az Athéni Olimpiai Játékok 2004 valamint a Pekingi Olimpiai Játékok 2008 szervezőbizottságának elismerő levele a GERFLOR/TARAFLEX cég részére, melyben köszönetüket fejezik ki, hogy a TARAFLEX szállította az olimpiai játékok kézilabda- és röplabda, asztalitenisz és tollaslabda pályáinak burkolatát, s mely kiváló minőségű sportburkolatokkal a cég jelentősen hozzájárult az olimpiai játékok sikeres lebonyolításához.

A beruházás számokban

A Miskolci Egyetemi Körcsarnok küzdőterén összesen 1.194 m2 padlófelület került lecserélésre.
A sportpadló csere költsége Br. 25 millió forint volt.
A küzdőtéren további kiegészítő fejlesztés is megvalósult (falburkolat csere, világítás korszerűsítés, labdafogó háló, egyéb átalakítások, cserék). Mindezek összköltsége 3 millió forint volt.
A teljes beruházás költsége így 28 millió forint volt, melyet az egyetem önerőből, pályázati és egyéb külső források bevonása nélkül valósított meg.

Ünnepélyes átadás

A csarnok új sportpadlója ünnepélyes keretek között, 2010. szeptember 21-én, az immáron 11. alkalommal megrendezésre kerülő Miskolci Egyetemi Sportnapon került átadásra. A 3000 résztvevőt vonzó nagy hagyományokra visszatekintő rendezvény méltó keretet adott az átadásnak.

Az új sportpadlót Dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese adta át. A nemzeti színű szalag átvágása előtt köszöntő szavaiban kifejezte örömét, hogy egy ilyen nagyszabású és nagy hagyományokra visszatekintő 3000 fős rendezvény keretében adhatja át az új sportpadlót. A Miskolci Egyetemen, ahol hagyományosan erős a tömegsport, az előbbi mellett a versenysport további élénkülésére is számít a beruházásnak köszönhetően, amely az egyetemi sportlétesítmény fejlesztésének egyik jelentős, de reményei szerint messze nem utolsó lépcsője.

Rektoehelyettes Úr köszöntő szavait követően Boda Péter, a Miskolci Egyetem Sportlétesítményeinek idén kinevezett vezetője foglalta össze a beruházással kapcsolatos legfontosabb információkat. Első jelentős kihívást jelentő feladatának lezárásaként a sportpadló előnyeinek ismertetése mellett külön köszönetet mondott közvetlen munkatársainak áldozatos munkájukért, mert mint mondta, nekik köszönhetően újulhatott meg ilyen jelentős mértékben a csarnok küzdőtere a rendelkezésre álló kiegészítő büdzsé minimális összege ellenére.

Az ünnepélyes köszöntőket követően a sportolók is birtokba vehették a sportpályát. Két gálamérkőzést is láthattak a szurkolók. Először a Miskolci Egyetem oktatóiból és dolgozóiból, valamint az egyetem hallgatóból verbuválódott csapatok játszhattak egymással. A hallgatók legnagyobb örömére a Sportnap kötelezően sporttal töltendő, tanítás nélküli munkanapként szerepel hagyományosan a tanrendben az egyetem szenátusának döntése értelmében. Ez mégis az oktatói-dolgozói csapatot erősítette, ugyanis 5:2-ra győzték le a hallgatókat.

A következő mérkőzésen a Miskolci Egyetem vezetői Miskolc város közéleti személyiségeivel játszottak gála mérkőzést. A városi csapatot erősítette többek között Repka Attila olimpiai bajnok birkózó, Deák Bárdos Mihály világbajnok birkózó, Orosz Lajos Miskolc alpolgármestere, valamint a város sportintézményeinek több vezetője, illetve önkormányzati képviselője. A vendégek végül 5:1-re győzedelmeskedtek.

A gálamérkőzéseket követően már végérvényesen a hallgatók vehették birtokba a pályát, ahol a vendéglátó Miskolci Egyetem az egri Eszterházy Károly Főiskola, valamint a Debreceni Egyetem csapataival mérte össze tudását.

Összefoglalás, távlati célok

A sportpadló mellett a beruházás során a teljes küzdőtér megújult. Az új labdafogó háló mellett, a falburkolat és ajtók cseréje, valamint a világítás korszerűsítése is megtörtént. Megnövelték továbbá a pálya körüli holtterületet, hogy ezáltal még biztonságosabb körülmények között sportolhassanak az új csarnokban.

A fejlesztés következő ütemében az öltözők felújítása, majd a nyílászárók és a külső kopolit üveg cseréje következik.

Legvégül pedig az öltöző, raktár és iroda infrastruktúra bővítésével zárul remélhetőleg 2012-ben a projekt.
A felújítással, az ünnepélyes átadóval, illetve a távlati célokkal kapcsolatban, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Sportlétesítmények vezetője, Boda Péter, személyesen, telefonon, vagy e-mailben mindig készséggel áll az Önök rendelkezésére.