Kósa: Miskolc zsákutcába került

Zsákutcaként értékelte Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, debreceni polgármester Miskolc az elmúlt négy évben megvalósult fejlődésének irányát. A miskolci ITC székházban szervezett hétfői lakossági fórum előtt tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: kevés ilyen kitűnő adottsággal rendelkező város van az országban, de önmagában ez kevés. Debrecenben a gazdasági válság ellenére és attól függetlenül, hogy kormányzati ellenszélben dolgoztak, ötezer új technológiai munkahely jött létre a városban.    Felidézte a rendszerváltás utáni időszakot, illetve hivatkozott 1998-ra, ugyanis ő onnantól kezdve irányítja a cívis várost. Mint mondta, azzal szembesültek a kádári korszak után, hogy nem lehetett tartósan megtartani, hosszú távra tervezni azokkal a vállalatokkal, amelyek addig a gazdaság húzóerejét jelentették. Példaként említette, hogy bezárt a dohánygyár, csökkent a konzervipari termelés, az ország vezető húsipara hasonló helyzetbe került, csakúgy, mint az ország legnagyobb gabonaipari komplexuma, amely szintén Debrecenben volt egykor, és nem szabad megfeledkezni a debreceni könnyű- és bőriparról sem – sorolta azon iparágakat, amely vagy megszűntek, vagy teljesen beszűkült piaccal, kapacitással dolgoznak.

Magyarázata szerint nem lehetett nem észrevenni a változást, Debrecen mert váltani, s ma jó irányba halad – állapította meg a politikus, utalva ezzel az új munkahelyek ezreire és a város fejlődésére.
Kósa

Mint mondta, felmérték az adottságokat, rendelkeztek egy rendkívüli tudással bíró egyetemmel, egy ütőképes gyógyszergyártással, és ráálltak a magas hozamot ígérő iparra és szolgáltatásra.

Véleménye szerint Miskolcon is váltani kell: munkahelyekre, erős gazdaságra és biztonságra van szükség. Trendváltásnak, lépésváltásnak kell bekövetkeznie, a kérdés az, hogy új műsort választanak-e régi szereplőkkel, vagy sem – érvelt az októberi helyhatósági választásokra utalva Kósa Lajos.

Az ITC terében tartott teltházas lakossági fórumon kitért a Bay Zoltán kutatóintézet és a nanotechnológia által nyújtott lehetőségekre, amelyeknek eddig nem volt kézzel fogható eredménye a borsodi megyeszékhelyen, de véleménye szerint a következő száz évre – hasonlóképp korábban a kohászathoz – biztosíthatná Miskolc lehetőségeit.

A debreceni polgármester arra ösztönözte a fórum résztvevőit, hogy október 3-án tegyék voksukat Kriza Ákos, a Fidesz-KDNP miskolci polgármesterjelöltje mellé, hiszen ezáltal elindulhat egy változás. Annak a véleményének adott hangot, hogy egy város meg tudja „ezt csinálni, ha kitalálja önmagát és felépít rá egy stratégiát”.

Kriza Ákos arról beszélt, hogy Debrecen jó példa a fejlődésre, „leelőzte” Miskolcot, pedig a borsodi megyeszékhely adottságai kedvezőbbek voltak, mégsem tudott a város vezetése élni ezekkel.

A fórum résztvevői a rendezvény második felében papílapokra jegyzetelve kérdéseket tehettek fel a két politkusnak, akik meg is válaszolták ezeket.

Felhívta a figyelmet Miskolc adósságállományára, a közbiztonság problémájára és az idegenforgalmi, turisztikai lehetőségekre, például a miskolctapolcai strand évek óta húzódó ügyére, amely egyébként jelenleg sem üzemel.

Mint mondta, Miskolcnak fel kell zárkóznia, ehhez a lehetőségek adottak, az önkormányzat vezetésének pedig „mindkét lábát térdig le kell járni” azért, hogy városa fejlődjön. A borsodi megyeszékhely iránt pedig hatalmas az érdeklődés – jegyezte meg.