Az ellenzéki politikus megítélése szerint a leginkább a politika és a politikusok élősködnek a magyar embereken. Szerinte nem lehet találni egyetlen területet sem, amelyet a politika irányít, és amely rendben van. A Jobbik a civil társadalom „becsatornázása” kíván lenni az önkormányzatokba és a döntéshozatalba – tette hozzá.

A mintegy 150 fős hallgatóság vastapsa kísérte szavait, amikor kijelentette: a cigány kisebbség jelentős, „jelenleg törvényen kívül élő” részétől csak annyit várnak el, amennyit maguktól is: „dolgozzon, nevelje tisztességesen a gyermekeit és tartsa be a szabályokat!”

Vona Gábor a nemzetközi tőke kapcsán azt mondta: nem ellenzik azt, hogy a multinacionális cégek idejöjjenek, és olyan tudást hozzanak ide, amely nekünk nincsen meg, s ezzel munkahelyeket hozzanak létre. „Mi azokra haragszunk, aki idejött, és elvette azt, ami a miénk” – hangoztatta, példaként hozva a magyar cukor- és húsipart szavai szerint tönkretevő cégeket.

Mint mondta, a problémák megoldása az élősködés gyökeres, radikális felszámolása. „A mi radikalizmusunk azonban nem törés-zúzást jelent, hanem építkezést” – hangsúlyozta.

Ágoston Tibor, a párt debreceni polgármesterjelöltje a képviselőjelöltek bevonulása, majd egyenkénti bemutatása után azt mondta: „kontrollszerepre készülünk, és nem hagyjuk, hogy Debrecen úgy járjon, mint Demszkyvel Budapest.” Szavait követően az előadótermet zsúfolásig megtöltő szimpatizánsok vastapsa percekre félbeszakította a szónok beszédét.
A város helyzetét személyes élményeit is felidézve értékelő polgármesterjelölt programjukból kiemelte a cívis hagyományokat követő városfejlesztés fontosságát. Véleménye szerint ugyanis ma „bizonyos városrészek jól fejlődnek, bizonyos cégek jól gazdagodnak”, de közben a város cívis hagyományaitól „testidegen” beruházások is megvalósulnak. Példaként említette egyebek mellett a plázaépítéseket és a strandfürdő „kiárusítását”.