Hivatalosan is új hegyi tóval büszkélkedhet a szlovák Magas-Tátra. A környezetvédők szerint az új tó a talajsüllyedés következtében alakult ki.

A Kárpátok legmagasabb hegyvonulatának új büszkesége a hegytömeg északi oldalán lévő Jávor-völgyben terül el. A Magas-Tátrának ezen a részén található Szlovákia legmagasabb pontja is, a 2655 méteres Gerlach-csúcs.

A környezetvédők még 2008-ban fedezték fel a természeti képződményt. „Már két éve megfigyelés alatt tartjuk, hogy megbizonyosodjunk róla, nem csupán egy nagyobb kiterjedésű pocsolyáról van szó” – mondta el Pavol Majkó, a Tátrai Nemzeti Park irányításával foglalkozó hivatal vezetője. Egy új hegyi tó kialakulása igazán rendkívüli eset – mondta a szakember, aki nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a jövőben újabb hasonló képződmények bukkanjanak fel a hegységben. A Tátra folyamatos mozgásban van. Évente nagyjából két centiméternyit emelkedik.

Az új hegyi tó 1489 méter tengerszint feletti magasságban terül el. A kerülete 48 méter, és míg az átlagos mélysége 0,54 méter, a legmélyebb pontjánál az 1,05 métert is eléri. Az egyelőre név nélkül tengődő új tó azonban nem nevezhető tipikus gleccsertónak, ugyanis sem látható felszíni öböllel, sem kifolyóval nem rendelkezik.