Magyarország – A Fidesz esélyes lehet arra, hogy szinte egypártrendszert hozzon létre az önkormányzatokban, talán csak Miskolc és Szeged polgármesteri versenye látszik kétesélyesnek – olvasható Török Gábor blogján.

Politikai értelemben eddig nem tapasztalt helyzetet teremthet, hogy Budapest egy-két kerületén kívül a nagyvárosokat figyelve talán csak Miskolc és Szeged polgármesteri versenye látszik kétesélyesnek – idézi a hvg.hu Török Gábor blogját.

Miskolc és Szeged sok tekintetben hasonló helyzetben van. A 2002 óta regnáló – azaz hivatalban lévő, az úgynevezett inkumbens hatás erejében okkal bízó – szocialista polgármestereik négy évvel ezelőtt, amikor a Fidesz nagy fölénnyel győzött országosan, a megyei jogú városok közül a legjobb MSZP-s eredményt érték el. Káli Sándor 56

  , Botka László 58 százalékot szerzett. További hasonlóság, hogy áprilisban a parlamenti választáson mindketten alulmaradtak akkori fideszes riválisukkal szemben, de az MSZP listás eredményénél lényegesen jobban szerepeltek: Káli 6, Botka pedig közel 11 százalékponttal kapott több szavazatot, mint ugyanabban a körzetben a szocialista párt. Esélyeiket növeli, hogy az LMP-nek egyik városban sem sikerült jelöltet állítania, viszont mindkét helyen rajthoz állhat egy-egy jobbikos helyi politikus – írja a politológus.