Magyarázatot vár a miskolci KDNP és a város Fidesz-KDNP-s polgármesterjelöltje Káli Sándor jelenlegi szocialista polgármestertől több a városvezetést érintő ügyben. Molnár Péter, a KDNP miskolci szervezetének elnöke és Kriza Ákos polgármesterjelölt az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményükben felidézték: a miskolci városvezetést érintő ügyekben ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Kifejtették: a gyanú szerint a miskolci Búza téri piac-csarnok építése során a város kifizetett az építő IKERON Zrt-nek több mint egymilliárd forintot, melyet a cég az építkezés során nem használt fel.

A hűtlen kezelés és befolyással való üzérkedés gyanúja a miskolci Semmelweis Kórház, valamint a MIK Zrt. működése és PPP-s beruházásai esetében is felmerült. Valamennyi ügy különösen jelentős vagyoni hátrányt okozhatott Miskolcnak, illetve a város tulajdonában álló társaságoknak – írták.

Felrótták azt is, hogy a Búza téri piac-csarnok építésére a tervekben 2,5 milliárd forint szerepelt, végül 3,4 milliárdba került a kivitelezés amellett, hogy súlyos építési hiányosságok tapasztalhatóak a csarnokban. A város vezetése ezek után akarta visszavásárolni az IKERON Zrt.-nek a Miskolci Piac Zrt.-ben lévő üzletrészét.

A politikusok kitértek arra is, hogy a városi kórházból dolgozókat küldtek el azzal az ígérettel, hogy ha gazdasági társaságot alakítanak, úgy tovább folytathatják a munkát. A dolgozók által megalapított Kórházszolgálat Kft. meg is nyerte a kórház által kiírt közbeszerzési eljárást, a városi kórház mégsem szerződik velük, bár a közbeszerzési döntőbizottság is igazat adott nekik.

A városvezetés a budapesti Goldman and Siegel Kft.-t támogatja, azt a céget, amelyik a súlyos bűnügyekben érintett Honvédelmi Minisztérium Elektronikai Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. érdekkörébe tartozik.