Kriza Ákos azt mondja…a miskolci szocialistáknak Miskolc csak az utolsó

Az egyik rádió hírei között tegnap az hangzott el, hogy különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt feljelentés érkezett az Ügyészséghez a Búza téri piac-csarnok építése, a Semmelweis Kórház, a MIK Zrt. működése és a PPP-s beruházások miatt. Valamennyi ügy jelentős vagyoni hátrányt okozhatott Miskolcnak Az ügyekben a Debreceni Ügyészség vizsgálódik.

Lássuk, mik is ezek az ügyek, illetve néhány nyilvános adat alapján felvetnék még néhány problémát.

Búzatéri piac-csarnok
TÉNY, hogy a tervekben a csarnok építésére 2,5 milliárd forint szerepelt.
TÉNY, hogy végül 3,4 milliárdba került a kivitelezés.
TÉNY, hogy súlyos építési hiányosságok tapasztalhatóak a csarnokban.

A városvezetés most vissza akarta vásárolni az IKERON Zrt.-nek a Miskolci Piac Zrt.-ben lévő üzletrészét. Vagyis, egy rosszul sikerült üzletbe további pénzeket akar ölni a miskolci városvezetés. Ezt a pénzt pedig – ne legyenek illúzióink – nekünk, Miskolc lakóinak kell megfizetnünk. Nem lehet, hogy egy rossz üzletféllel másképp kellene tárgyalni?
Kérdezem: a miskolci szocialistáknak valóban Miskolc az első?

MISEK
TÉNY, hogy dolgozókat küldtek el a városi kórházból azzal az ígérettel, hogy ha gazdasági társaságot alakítanak, úgy tovább folytathatják a munkát.
TÉNY, hogy a dolgozók által megalapított Kórházszolgálat Kft. megnyerte a kórház által kiírt közbeszerzési eljárást.
TÉNY, hogy a városi kórház mégsem szerződik velük, bár a közbeszerzési döntőbizottság is igazat adott nekik.
TÉNY, hogy az ügy a Fővárosi Bíróságra került, ahol Miskolc város képviseletében Mokrai Mihály alpolgármester Miskolc érdekeivel szemben próbált a perbe belépni.
TÉNY, hogy erről bírósági végzés van.

Azok a miskolciak tehát, akik eddig áldozatos munkát végeztek, most – a városvezetés ígérete ellenére – létbizonytalanságban élnek. A városvezetés a budapesti Goldman & Siegel Kft.-t támogatja, azt a céget, amelyik a súlyos bűnügyekben érintett Honvédelmi Minisztérium Elektronikai Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. érdekkörébe tartozik.
Kérdezem: a miskolci szocialistáknak valóban Miskolc az első?

Arborétum és környéke
TÉNY, hogy miniszteri rendelettel országosan védett az avasi arborétum területe.
TÉNY, hogy ez a terület a Kárpát-medencében párját ritkító régészeti lelőhely.
TÉNY, hogy az ország változatokban, fajtákban leggazdagabb fenyőállománya található itt.
TÉNY, hogy az arborétum közvetlen szomszédságában lévő telekre a város önkormányzata márciusban telekmegosztási kérelmet nyújtott be.
TÉNY, hogy ezt a kérelmet szeptember 7-én a város visszavonta.

Örülök, hogy ez így történt, hiszen, ha a város tüdejének is nevezett terület beépítésre került volna, a szocialisták nem kampányolhatnának zöld pártként. A síró fák vére vörösre festené plakátjaikat. Örülök, hogy a Fidesz kezdeményezései, megszólalásai ebben az ügyben is, és a piac ügyében is meghátrálásra késztették a szocialistákat. De meddig tart a pálfordulás? Megmarad ez a terület a kikapcsolódni vágyóknak?
Kérdezem: a miskolci szocialistáknak valóban Miskolc az első?

PannErgy Nyrt
TÉNY, hogy a városvezetés a város termálkincsének feltárására a PannErgy Nyrt.-vel közös projektcéget alakított – a Miskolci Geotermia Zrt.-t. Ebben a városnak 10 %-os részesedése van. Hosszú távú, 2030 december 31-ig szóló szerződést írtak alá.
TÉNY, hogy a szerződés keretében a közös cég Kistokajban és Mályiban két termelő, valamint egy visszasajtoló kutat létesít.
TÉNY, hogy a termálkutak fúrásának helyszínéül szolgáló ingatlanok tulajdonjogát Bokorovics Balázs, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke csere útján 2009. 09. 15-én megszerezte. (Ezek a Mályi 058/2 és 058/3, 058/4 hrsz. ingatlanok.)
TÉNY, hogy a Miskolci Geotermia Zrt. alapítása 2009. 07. 01, tehát korábbi időpont. Vagyis megvehette volna a város is a telkeket. Bokorovics a területeket szívességi használatba adta tulajdonosi hozzájárulással a Miskolci Geotermia Zrt.-nek a fúrások elvégzésére. A szívességi használat a kitatófúrások idejére szól (a későbbiekre annyit mond, hogy a megépített létesítmény a Zrt. tulajdonát fogja képezni. De ettől még a földhasználatért fizetni kell majd.)
TÉNY, hogy Bokorovics Balázs a kiemelt víz visszasajtolásának helyszíneként kijelölt Kistokaj 064/32 hrsz.-ú ingatlant szintén megszerezte, 2009. 10. 20-án adásvétellel. A többi érintett kistokaji ingatlan: 064/33 és 31 mások tulajdona. Velük bérleti szerződést kötött Bokorovics Balázs. Így valamennyi fúrásban érintett ingatlan Bokorovics Balázs tulajdona vagy bérleménye.

Azt gondolom, hogy mindennek a végleges létesítmények kialakítása, engedélyeztetése során lesz jelentősége. Miért nem a Geotermia Zrt. vásárolta meg ezeket az ingatlanokat, amelyeken a saját kútjait fel akarja építeni? Ha sikeres a projekt, Bokorovics Balázs dönthet majd a földhasználati díjról és az eladásról?
Kérdezem: a miskolci szocialistáknak valóban Miskolc az első?

Álláspontom, hogy nem mondva csinált kérdésekről kell vitázni, hanem a valós problémákra kell választ adni! És ezt nem nekem, hanem Káli Sándornak kell megtennie!

Kérdezem tehát: milyen feljelentések vannak még a várost, az önkormányzatot, az önkormányzat cégeit érintő ügyekben? Személy szerint kik érintettek a feljelentésekben? Mekkora összegekről van szó az egyes ügyekben? Felszólítom Káli Sándort, hogy ne a pletykákról beszéljen, hanem inkább ezekre az ügyekre adjon magyarázatot. Mert a TÉNYek bizony makacs dolgok.

A TÉNYEK ugyanis arra utalnak, hogy a miskolci szocialistáknak Miskolc csak az utolsó.