Bonckés alatt a világ legtitokzatosabb emlőse

Több mint tíz év óta először láttak vietnámi antilopot, amely a világ egyik legritkább és legtitokzatosabb állata. A fogságba ejtett állat elpusztult, így csak a boncolás adott a kérdések egy részére választ.

A laoszi Annamite hegységben és Vietnámban élő vietnámi antilop ma már szinte teljesen kihalt és rejtőzködő életmódja

miatt is nagyon keveset tudni róla. Augusztus végén azonban Bolikhamxay faluban a lakosok befogtak egy páros ujjú antilopot, majd értesítették erről a hatóságokat. Mire a természetvédelmi hatóság emberei, az IUCN vietnámi antilop csoportjának és a Laoszi Természetvédelmi szervezet tanácsára a faluba érkeztek, addigra a hím antilop már annyira legyengült a fogságtól, hogy nem sokkal később elpusztult. Az antilopot azonban még életében lefotózták.
A természetvédelmi hatóság jelezte, hogy a jövőben mindent megtesz a vietnámi antilopok, helyi nyelven a saolák védelméért és nagyon remélik, hogy nem ez volt az utolsó példány és még lesz a jövőben lehetőség arra, hogy lássanak hasonló emlősöket.

Ez volt a második alkalom tíz év alatt, hogy bizonyítottan vietnámi antilopokat láttak, korábban 1999-ben kapta lencsevégre egy fotós a titokzatos állatot. Először 1992-ben Vietnámban a Vu Quang Természetvédelmi területen bukkantak saolákra, amelyeknek hosszú fehér szarvai vannak és fehér csíkok a fején. Bár a vietnámi antilop igen hasonlít az észak-afrikai antilopokra, mégis a szakemberek szerint inkább a vadmarhával van közeli rokonságban.

A titokzatos saolát még egyetlen biológus sem látta, és de a fotók alapján sokak szerint hasonlít az unikornishoz, azzal a különbséggel, hogy két szarva van elől. A kínai ősi mítoszokban sok szó esik a varázslatos unikornisról, quilinről, amely talán rokoni kapcsolatban állhatott a saolákkal még a történelem előtti Kína idején, ha egyáltalán felbukkant ott valaha.
A vietnámi antilop az IUCN Vörös Könyvében a különösen veszélyeztetett fajok között található és valószínűleg csupán néhány tucat vagy néhány száz állat élhet a laoszi és vietnámi erdőkben. Egyetlen saola sincs állatkertben és egyelőre arról sincs információ, hogy miként bírják a fogságot, így ha az állatok kihalnak az erdőkből, akkor kipusztulnak az egész bolygóról is.

„Az elfogot antilop halála igen szerencsétlen dolog. Azonban pozitív üzenete is van, mivel sikerült bizonyítani, hogy még élnek antilopok a környéken, így a kormányzat mindent megtesz a védelmük érdekében. „ – áll a laoszi természetvédelmi hatóság közleményében. Az antilopot az egyik falu közelében egy megszentelt erdőben találták meg és az egyelőre nem ismert, hogy miért ejtették fogságba a helyiek. Miután az állat elpusztult a laoszi szakemberek a tetemet Pakxan-ba szállították, ahol a WCS és a laoszi kormány biológusai felboncolták.

Dr. Pierre Comizzoli, a Smithonian Conservatipon Biology Intézet állatorvosa, aki egyben az IUCN szakembere is arról mesél, hogy a boncolással számos kérdésre választ kaptak, így a jövőben talán hatékonyan lehet védeni a kihalás szélén lévő fajt. A boncolással egy komoly lépést tettek afelé, hogy megértsék ennek a rejtélyes állatnak az életét. Az állatorvos szerint talán már késő a kormányzati védelem, mivel szerint lehet, hogy csak néhány tucat saola él az erdőkben és ez bizony kritikus. A választ ugyanis senki sem tudja.
A laoszi hatóság mindeközben kérte a falubelieket, hogy a jövőben ne fogják be az állatokat, azonban azonnal értesítsék a hatóságot.
Forrás: iucn.org