A Miskolcon megrendezésre kerülő 7. Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon kerül megredezésre a Műút folyóirat esszékonferenciájára, amelyben az elmúlt két évtizet irodalmi esszéisztikájával foglalkoznak neves irodalomtörténészek és kritikusok.

Az esszét hagyományosan az epikához sorolják, de sokan a negyedik műnemként tartják számon. A szerző érzésvilágából, gondolkodásmódjából kiinduló, többnyire jelentős tudásanyagot mozgósító írásmű iránti igény napjainkban ismét felerősödött. Vonzóvá teszi sokak szemében, hogy a tiszta ész, a szabad és személyes érzelmek megnyilvánulása mellett az esszé esetében fontos szempont maradt a közérthetőség. Egyáltalán nem mellékes az sem, hogy a műveléséhez szépírói képességek is szükségesek. Ezt az intellektuális gyakorlatot határainkon túl – főleg az angol, francia és német nyelvterületeken – nagy hagyományokkal folytatják.

A Műút konferenciája az elmúlt két évtized irodalmi esztétikájával foglalkozik. A magyar és a külföldi esszéhagyományt nem történeti és nem elméleti nézőpontból kívánják megközelíteni. Mindazt, amit a magyar- és világirodalom ezen a téren elért, adottságként veszik, s arra törekednek, hogy minél kézzelfoghatóbb, minél pontosabban körülírható, a mának szóló tanulságokat fogalmazzanak meg.

A szélesebb közönség számára is elérhető és élvezhető, nyitott szellemű konferenciát tervez a Műút szerkesztősége. A konferencia fő előadói Radnóti Sándor és Selyem Zsuzsa lesznek, korreferátumot tartanak és kerekasztal-beszélgetéseken vesznek részt: Bazsányi Sándor, Dunajcsik Mátyás, Karádi Éva, Mészáros Sándor, Milián Orsolya, Radics Viktória, Takáts József, Vári György.

A konferencia szeptember 17-én, pénteken 14 órakor kezdődik, ám a konkrét előadásokra és beszélgetésekre másnap, 18-án reggel 9 órától kerül sor.

A részletes program:

Szeptember 17., péntek:

14.00–16.30: A szakmai konferencia első napja
(Művészetek Háza, nagyterem)
17.00:
Lakatos István képregényalkotó,
a Műút állandó szerzőjének művei
Tárlatvezetés: Lakatos István és k.kabai lóránt
(Művészetek Háza, kávézó)
17.30:
Címlapsztori– a Műút-címlapokon és belső borítókon
szereplő képzőművészeti alkotásokból rendezett kiállítás megnyitója
(MűvészetekHáza, előcsarnok)
Tárlatvezetés:k.kabailóránt, ZemlényiAttila
(MűvészetekHáza, kiállítótér)
18.00:
Performansz: Béki István (Művészetek Háza, kávézó/galéria)
19.00:
Szuper 8 filmklubésközönségtalálkozó:
Vágvölgyi B. András: Kolorádó Kid
Beszélgetőtárs: Zemlényi Attila
20.00:
Beat Dis-koncert(Művészetek Háza előtti szabadtéri színpad)

Szeptember 18., szombat:

9.00–11.30: A szakmai konferencia második napja
(Művészetek Háza, nagyterem)
13.00:
Kirándulás Lillafüredre kisvasúttal
16.00:
Bemutatkozik a Hajtűkanyar. Moderál: k.kabai lóránt
17.00:
Kisavas-koncert (Corner Söröző)
18.00:
A Műút Nívódíjak átadása szépirodalom, kritika és
képzőművészet kategóriákban, a Cinefest díjátadójával
közösen (Művészetek Háza)

Budapest Bár-koncert