Szinte természetesnek számít, hogy a legjobb szakácsokról, mint a konyhaművészet mestereiről beszélünk. A szakma képviselőit ma leginkább a kreativitásukról ismerjük.

Egyre népszerűbbek az úgynevezett főzős műsorok, az emberek többször szeretnek kikapcsolódni egy-egy jól bemutatott recepten, látványkonyhán. Igen, tudnunk kell, hogy a főzés egyben látvány is, ám azzal is tisztában kell lennünk, hogy a megevett étel az emberek épülésére és egészségére szolgál. Ezt a jól képzett szakácsok tudják is.

A Kis Anna étterem Miskolc-Tapolcán ezeket a célokat szolgálja. Vantal Gábor étteremvezető-tulajdonos, a szakma tanítója, sok tudást rakott már a fiatalokra. Szerinte attraktívnak, kezdeményezőnek kell lennie egy szakácsnak, hiszen a tányérok tálalását, díszítését is egyfajta színismertre kell építenie. Ismerni kell az alapanyagokat, azt, hogy mit mivel lehet párosítani, egy olyan harmóniát kell kialakítani, ami a vendégnek tetszik és jóízűen el tudja fogyasztani. Egymáshoz illő ételsorokat kell választani egy nagyobb ebéd, vagy vacsora alkalmából, s mindig a könnyebb étkektől kell a nehezebb felé haladni. Ezt csak az a szakács tudja elkészíteni, aki mindig tanul, aki mindig képzi magát. Fontos az idegen nyelvek ismerete is, hisz ennek hiányában belföldön és külföldön sem lehet boldogulni. Külhonban egyébként egy szakács 800-1500 Eurót is megkereshet.

A szakács mesterségben az a szép, hogy itt megvalósíthatóak a saját elképzelések, gyönyörű csúcsíves tálalást lehet művészien létrehozni, és kedvükre szolgálhat, ha megvalósítják a vendégek elképzeléseit. Gyakran feladata a szakácsnak, hogy bizonyos ételféleségekhez bort ajánljon, ezért ebben is széleskörű ismeretekre kell szert tennie.

Árvai Péter konyhafőnök tizenöt éve itt dolgozik, azt mondja, minden étel elkészítését szereti amiben kihívást talál, míg Tóth Adrián még csak néhány napja kezdte a szakmát, s legjobban a csirkemell –filé sütését szereti. Egy régebbi dolgozó nettó fizetése 100 ezer forint felett van,

egy kezdőé a minimálbér körül jár, amely a túlóráktól is függ. Ne felejtsünk szólni arról sem, hogy szép és kreatív a szakácsmunka, de állóképesség és meleg- tűrés is kell hozzá.

M.Vadas Zsuzsa

A cikk megjelent a BOKIK által kiadott Gazdasági Iránytű szeptemberi
számában.