Az Al Pacino főszereplésével készült Dr. Halál vetítésével megnyílt a Jameson Cinefest Filmfesztivál. Miskolc egészen úgy festett mint egy világváros: a diósgyőri tűzijáték előterében átadták a Te perced! pályázat díjait, jól öltözött fiatalok táncoltak a Művészetek Háza előtt, miközben a Szinva-parton összegyűlt középkorúakat egy sebészzenekar szórakoztatta.

Péntek délután egész Budapest Miskolc felé autózott, legalábbis ez volt az érzésünk, miközben a szakadó esőben araszolgattunk az M3-ason. Persze hamar kiderült, hogy baleset van, így az esély, hogy az HBO-s Al Pacinós nyitófilmre (Dr. Halál) odaérjünk, nagy bánatomra köddé vált. Érkezés, regisztráció és szálláselfoglalása a kiváló Park Hotelben, ahova számos kellemes emlék köt minket, hiszen az Utolér forgatása alatt a kis filmhus csapat éppen ugyanitt lakott.

„Szeretnék egy jót enni egy jó helyen, ahol nem bunkó a pincér” – foglaltuk össze az este megmentésére irányuló további terveinket: a fixáras taxisofőr elsőosztályú viccekkel szórakoztatott minket az úton, (kap-e nyugdíjat az éjjeliőr ha nappal hal meg?) és ennél csak a Szinva patak partján lévő Kortyolda Korty néven hallgató saját söre és tócsnija volt lenyűgözőbb. Az este további része a fesztivál főtámogatója, az ír Jameson jóvoltából érkező partibuszban indult francia workshoposokkal, vett egy kanyart a Corner Stage Pub videódiszkójában, majd a Hypnose legendás Cavinton partijában ért véget.

A szombati nap a Jameson, a Cinefest és a Daazo közös pályázatának keretében telt: a kiírás értelmében filmtörténeti klasszikusok egy percben össszefoglalt változatát kellett feltölteni a videómegosztóra, majd a Kocsis Ági, M. Tóth Géza, Madaras Péter, Novotta Kriszta, Rozsnyói Krisztián és Muray Gábor alkotta zsűri választotta ki a legjobbat. Hitchcock Madarak című filmjének egyperces változata kapta a fődíjat, egy háromfős utazást a Jameson által szintén támogatott Dublini Filmfesztiválra. A díjátadó előkészítése és a díjazottak felkutatása még hátravolt, szerencsére hamar kiderült, hogy a fődíjas filmet Nagypál Orsolya rendezte aki győri elfoglaltsága miatt nem tudott eljönni, helyette Csicskár Dávid vette át a díjat, aki egyébként nemrég megnyerte a NisiMasa forgatókönyv pályázatát, valamint a Millenáris és a Daazo tavalyi Park! pályázatát, és a Madarakban is segédkezett.

A tizennyolc éven alatti kategóriában egy salzburgi utazást nyert Tímár Gergely, akit mindennapi neve miatt kicsit nehezebb volt felkutatni, de végül ő is előkerült. Már csak a cheese névre hallgató pályázóról nem tudta csak a zsűri, hogy ki az, de a Hetedik sor közepe című blogot a filmhu is rendszeresen ajánlja a jobb hasábban: a Forrest Gumpot és az Egy nő illatát összefoglaló Al Pacino szemszögéből összefoglaló filmje különdíjat érdemelt: egy Samsung HD kamerát kapott, határtalan boldogságának ebben a posztban ad hangot. Csizi ajánlásával nem maradhat ki az Amelie egy percben összefoglalt változata sem: hiszen bár a zsűri meghozta döntését, szombat délig lehet szavazni a közönségnek legjobban tetsző filmre, összesen 47 pályamunka érkezett, a Daazon lehet őket lájkolni. A közönségdíjas a jövő évi Jameson Cinefest vendége lesz, és természetesen italban sem szenved majd hiányt.

Nagy bánatomra Faragó Katinka vasárnapi mesterkurzusát sajnos ki kellett hagynunk, és a Kispipa Halászcsárdában végtelen hosszan zajló ebéd miatt csak a háromórás animációs blokkra értünk be, ám meglepődve tapasztaltuk, hogy a közel másfél órás blokkban nem volt rossz film. Nagyon megy az egyszerű, már-már minimál zene, a letisztult, fekete-fehér formák és a csendes-fanyar humor. Az első észt munka (In the air) mögött álló szellemiség egész egyszerűen zseniális volt, a cseh Swimming Pool színvilága nagyon lenyűgöző volt, végre sikerült megnéznem a számos fesztivált megnyert Ariadné fonalát, ami szintén egy nagyon komolyan összerakott munka Bertóti Attilától. Itt volt a két MOMÉ-s lány filmje is: a Simon vagyok tökéletes rajzaiért eddig is rajongtunk, az Orsolyá-nak azonban csak az első perce van fent a világhálón, így csak most tudtam meg, hogy mi lett a sorsa a fejjel lefelé élő lánykának. Az utolsóként vetített Lanczinger-film (All that cats) is belopta magát a közönség szívébe, a rendező a vetítés után elmondta, hogy fontos szempont volt számára a film eladhatósága, ami be is jött: a Canal+ már megvásárolta a vetítési jogokat..

Mindez vasárnap edéd után, jó háromnegyed ház előtt. A Filmhu Kommandó kalandjai a soproni Magyar Cartoon Forumon folytatódnak tovább, de csütörtökön visszatérünk Miskolcra Pál Adrienn, Korda Sándor, Mathieu Amalric és a Budapest Bár kedvéért, mert eddig is a miskolci Cinefest volt a legszimpatikusabb fesztivál Magyarországon, de ebből a hétvégi felütésből eléggé úgy tűnik, hogy az elmúlt hét év során sikerült annyira megerősödni, hogy az eddig is színvonalas szakmai program mellé a világban körbedíjazott fesztiválfilmeket és népszerű programokat sikerült állítani – valahogy erről kellene, hogy szóljon egy nemzetközi filmfesztiválnak Magyarországon.

magyar.film.hu