Fennállásának több mint 20 éve alatt az Apáczai Kiadó mindig nagy érzékenységgel fordult a bajbajutott családok, gyermekek megsegítése felé.

2010. június 23-án a Deák téri Evangélikus Templomban 1200 ember előtt jótékonysági hangversenyt adott Mága Zoltán hegedűművész a „Nemzet összefogása az árvízkárosultakért” rendezvényen. A jótékonysági koncerten megnyíltak a szívek és a lelkek. Az Apáczai Kiadó ezen a csodálatos estén felajánlotta, hogy kiemelten 4 település: Felsőzsolca, Edelény, Szendrő és Abaújszántó gyermekeinek tankönyveket ajándékoz. Az azóta eltelt időszak alatt több ilyen tartalmú kérelem is érkezett az Apáczai Kiadóhoz. Ezek a települések mind-mind támogató segítséget kaptak, így a szemerei, a sajópetri, a nekézsenyi, a szikszói tanulók is részesültek az Apáczai Kiadó felajánlásából.

2010. szeptember 21-én reggel 8 órakor, a felsőzsolcai Bárczay-kastély épületében Esztergályos Jenő ügyvezető igazgató átadja azon települések polgármesterei és iskolaigazgatói részére az Apáczai Kiadó adományait, akik erre a legjobban rászorulnak.