Megszavazta az Országgyűlés, hogy a Duna Televízió, az MTI, az MTV és a Magyar Rádió ezentúl egyetlen egy szuperkuratórium alá tartozzon. A Fidesz tervei szerint egy közalapítvány koordinálná a közmédiák működését , az ellenzék pedig mint a rendszerváltás óta mindig, most is csak asszisztálhat ehhez. Januártól még szorosabbra fűznék a közmédiák kapcsolatát, közös osztályokat hoznának létre, hogy spóroljanak.

Az Országgyűlés hétfőn határozati javaslatban kezdeményezte a Közszolgálati Közalapítvány felállítását, ezzel a legmagasabb szinten lényegében összevonják a Magyar Rádiót, az MTV-t, a Magyar Távirati Irodát és a Duna Televíziót, bár a szervezetek hivatalosan függetlenek maradnak. A Magyar Televízió Közalapítvány átalakításával létrejött testület ugyanis csak az önállóan működő médiák felügyeletét látná el, illetve az eddig meglévő szervezetek vagyonát veszi át.

A Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők által előterjesztett határozatot 245 igen, és 92 nem szavazat mellett fogadták el, ennek alapján a közalapítvány létrejötte után megszűnik a Magyar Rádió Közalapítvány, a Hungária Televízió Közalapítvány és a Magyar Távirati Iroda Tulajdonosi Tanácsadó Testülete, a közszolgálati média szervezetei pedig zártkörűen működő egyszemélyes részvénytársaságokból nonprofit részvénytársaságokká alakulnak.

Az így létrejött közalapítványt egy szuperkuratórium vezeti majd, amely az Országgyűlés által választott tagokból, illetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által delegált elnökből áll. A tagokat várhatóan október 5-ei ülésén választja majd meg a parlament.

A kuratórium feladata lesz a vagyongazdálkodás, valamint a közszolgálati médiaszolgáltatók vezérigazgatóinak kinevezése, illetve díjazásának megállapítása. A kuratórium viszont a törvény szerint nem szólhat majd bele a közszolgálati adók műsorszerkezetébe, vagy konkrét műsoraiba, nem szólhatnak bele, hogy a vezérigazgatók kit és milyen pozícióba neveznek ki, és nem szüntethet meg vagy vonhat össze műsorszolgáltatókat. Vagyis még a szuperkuratóriumnak sem lesz joga arra, hogy például megszüntesse a Duna Televíziót, vagy az MTV-t a Magyar Rádió egyik részlegévé minősítse le.
Az Index információi szerint jövőre szinte biztosan reklámmentessé válnak a közmédiák, a médiatörvény új, jövőre a parlament elé kerülő tervezetében már ez szerepel. Ugyanígy felmerült az is, hogy az MTI ezentúl ingyen nyújtaná szolgáltatásait a szerkesztőségeknek, viszont néhány, törvényileg nem kötelező témával egyáltalán nem foglalkozna. Ezzel a magánkézben lévő hírügynökségek járnának a legjobban, hiszen a rendőrségi hírek jelentős részét, vagy a bulvárinformációkat ezentúl máshonnan kéne beszerezniük a lapoknak, tévéknek és hírportáloknak.

index.hu