Ítélet a Debreceni Ítélőtáblán

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Kardos Sándor vezette büntetőtanácsa 2010. szeptember 13-án megtartott nyilvános ülésén az I. fokon eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság ítéletét helybenhagyta, eszerint:

Oláh Sándor vádlott
bűnös


több emberen, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében,
ezért a bíróság 15 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre
ítélte.

A tényállás röviden:

Az akkor 32 éves vádlott családjával Jászberényben lakott, annak is Meggyespele területén; itt lakott a sértett is egy tanyán, ahol a vádlott gyakran megfordult, az idős asszonnyal már 4-5 éve ismerték egymást, a férfi rendszeresen kisebb ház körüli munkákat és mezőgazdasági alkalmi munkákat végzett a sértettnél.
A vádlott és a sértett viszonya jó volt, elszámolási vitájuk soha nem volt.

A sértett nyugdíjas volt, özvegyasszony, aki egyedül élt és gazdálkodott a tanyán.

2008. február 22-én reggel 9.00 óra körül a vádlott megjelent a 85 éves sértettnél, akivel megegyeztek, hogy a férfi másnap megjavítja a tetőn a kimozdult cserepeket.
A megbeszélést követően a vádlott egy közeli sörözőbe ment, ahol sört fogyasztott, illetve a nála lévő kb. 2,000 Ft-ot játékgépen eljátszotta.

Miután a készpénze elfogyott, elhatározta, hogy visszamegy a sértetthez és tőle kölcsönkér pénzt, azért, hogy a játékgépezést folytathassa.
Délelőtt 11.00 óra körül ismételten megjelent az asszony tanyáján és pénzt kért kölcsön, amire a sértett azt mondta, hogy nem ad pénzt, mert nincs.
A vádlott emiatt mérges lett, mivel biztos volt abban, hogy a sértettnek van megtakarított pénze, illetve tudta, hogy a nyugdíját már fölvette.

A beszélgetés során a férfi felkapott a farakásból egy kb. 60 cm hosszú és 6 cm vastag fahusángot és a nőt egy esetben nagy erővel hátulról fejtetőn ütötte.
Az ütéstől a sértett a földre esett, erősen vérzett; a vádlott arrébb vonszolta, hogy az utcafrontról ne lássák a testet, majd a sértettet magára hagyva a házba ment, ahol az asztalon lévő dobozból magához vett 25,000 Ft készpénzt és azzal a helyszínt elhagyta
(az idős asszony koponyacsont-törést szenvedett és pár percen belül életét vesztette).

A pénzzel azonnal a már említett sörözőbe ment, ahol 12.00 óra körüli időben sörözni kezdett, illetve játékgépezett, oly módon, hogy egyszerre két gépen játszott, mást oda sem engedve a gépekhez.
A 25,000 Ft-ot mintegy másfél óra alatt eljátszotta.

13.30 körül már minden pénze elfogyott; ekkor már kettesben tartózkodott a sörözőben a 29 éves pultosnővel, aki a söröző bejárata mellett ült és evett.

A vádlott elment a nő mellett, mintha az ajtón ki akarna menni, ekkor a nála lévő sörösüveggel a sértettet hátulról megütötte a fején, úgy, hogy az üveg eltörött.
A nő felugrott, szembefordult a vádlottal, próbálta védeni magát, mert a férfi a törött üveggel többször a feje és a felsőteste irányába csapott, ennek során el is találta fejét és a sértett védekezésképpen maga elé tartott kezét.

A férfi legalább 7 esetben érte el a sértett testét, eközben újabb és újabb sörösüvegeket vett elő az eltörött üvegek helyett – összesen 6 üveget tört el a nő testén, illetve a haját és ruházatát megragadva a pult felé húzta és tovább bántalmazta a nőt, aki könyörgött, hogy ne bántsa, vigye el a pénzt, csak őt ne bántsa.
A férfi ennek ellenére tovább folytatta a bántalmazást, addig, amíg a nő a vérző fejét már nem emelte fel a földről, ott mozdulatlanul, véresen feküdt. (ő túlélte a támadást, bár ujjcsonttörés miatt az egyik ujja deformálódott, az ujj mozgatása akadályozott maradt; ezenkívül a sértett arcán lévő sérülések hegek hátrahagyásával gyógyultak).

A vádlott ezután a pénztárgépből magához vett 23,000 Ft-ot, majd távozott.
A magával vitt pénzzel Jászberényben különböző szórakozóhelyekre ment, italozott, játékgépezett, azonban valamennyi pénzt elveszítette.

A késő esti órákban felhívta egy rokonát Zagyvarékason, arra kérte, hogy vigye őt oda; Zagyvarékason beszélt édesanyjával, rokonaival, nekik azt mondta, hogy összeveszett a feleségével.

Itt letisztálkodott, ruhát váltott, az éjszakát itt töltötte, majd másnap Szolnokra utazott, hogy tovább meneküljön. A bűncselekmények elkövetésekor viselt ruházatát a vasútállomáshoz közeli füves területen eldobta.

Szolnokon is a rokonaihoz ment, itt édesapja már azzal fogadta, hogy a rendőrség keresi, és hogy a „Rózsika néni” elhalálozott.
A vádlott nem számított arra, hogy édesapja lakására mennek a rendőrök, ezért ismételten a vasútállomásra indult, azonban útközben a rendőrség igazoltatta és őrizetbe vette.

A bíróság a büntetés kiszabása során súlyosító körülményként értékelte a vádlott büntetett előéletét, a cselekmény többszörös minősítését, mindenáron öncélú pénzszerzés játékgépezés céljából történő elkövetést, a hosszú időn át, higgadtan, gátlástalanul történő elkövetést, valamint, hogy részben időskorú, védtelen, kiszolgáltatott sértett sérelmére követte el a bűncselekményt.

Ezzel szemben enyhítő körülményként vette figyelembe a részbeni kísérletet, a feltáró jellegű beismerő vallomását, azt, hogy három kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik, és a megbánását, nevezetesen az elkövetési magatartása utáni öngyilkossági kísérletet (az előzetes fogvatartásának ideje alatt a zárkában felakasztotta magát, ám a cellatársai időben közbeavatkoztak).