Illegálisnak és hamisnak minősített számos potencianövelő étrend-kiegészítőt egy független tudományos kutatás, amely még az engedély nélküli emberkísérlet gyanúját is felvetette egyes termékeknél. Az ÁNTSZ is vizsgálatot indított az ügyben, s ellenőrei szintén súlyos szabálytalanságokat gyanítanak. Ezért a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szigorítaná az étrend-kiegészítők forgalomba hozatalát – írja a Magyar Nemzet.

Megdöbbentő eredményre jutottak a szakemberek nemrég a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán. Ötvenhárom olyan terméket találtak, amelyet potencianövelőként vagy ilyen hatást sejtetve kínáltak. Megállapították, hogy közülük 25 termék illegálisan került a hazai piacra, azokat ugyanis nem jelentették be az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél (OÉTI). Kémiai vizsgálatnak tíz étrend-kiegészítőt vetettek alá. Közülük hatban – a Hard Night, a Dragon Power, a Golden Night, a Pote-Mix Bumm, a Satibo Alternative Capsule, valamint az UP elnevezésűben – szintetikus gyógyszerhatóanyagot találtak, noha a jogszabályok szerint ilyet az étrend-kiegészítők nem tartalmazhatnak. Tehát ez hamisításnak minősül – szögezték le a szakemberek.

További két termékben mutattak ki a csomagoláson fel nem tüntetett koffeint, illetve johimbin nevű szert, ez utóbbi korábban gyógyszerként volt forgalomban Magyarországon, de ma már nem használják. Tehát a tízből mindössze két olyan készítmény akadt, amely feltehetőleg a csomagolásán feltüntetett összetevőket tartalmazta – olvasható a hétfői Magyar Nemzetben, melyből további részleteket is megtudhat.