Tisztelt Szerkesztőség!

Miskolc több pontján szerveztünk már a helyi zöld szervezetekkel éjszakai ültetési akciókat, mely során elhanyagolt virágágyásokat és parkokat ültettünk be lelkes miskolci önkénteseinkkel. Most hagyománybontó módon, éjszakai gerilla gyomláló (:o) akciót szervezünk ma este 8 órától a Herman

Ottó Emlékháznál.
Mint ismert, az eredetileg látogató központnak szánt hely méltatlanul elhanyagolt, jelenleg a senki földje, azonban kitartó turista és civil szervezetek rendszeresen igyekeznek programjaik indító állomásaként, azaz eredeti funkciójának megfelelően használni.
A héten kezdődő Mobilitási Hét, Autó nélkül a természetben című szombati programja hagyományosan innen indulna. Azonban jelenleg alkalmatlan a helyszín az indító állomás kialakítására. Gyomok, allergén növények, vadrózsa és bodza bokrok teszik lehetetlenné a hely kulturált használatát.
Zöld önkénteseinkkel ma este az a célunk, hogy kitisztítsuk és előkészítsük a terepet a hétvégi rendezvényre.
Egyben szeretnénk felhívni arra a figyelmet, hogy az állami tulajdonban lévő ingatlanra miskolci zöld szervezeteknek egy évtizede kidolgozott projektjük van az emlékpark ökológiai modellházként való tájékoztató, oktató és bemutató központtá fejlesztésére. A környezetbarát technológiákkal működő épület akár 50 százalékkal költségkímélőbben lenne üzemeltethető, mint egy hagyományos intézmény. Tizenhét szervezet szeretne és tudna civil szolgáltatásokat nyújtani, amivel a központ önfenntartását is vállalnák. Ökoturisztikai, természetvédelmi tájékoztatást, gyalogos, kerékpáros, barlangos, hegymászó túravezetéseket, s az oly nagy hiányt pótló gombavizsgálatot is képesek a miskolci civil szervezetek szakemberei ellátni.

F. Nagy Zsuzsa