Etnobizniszt gyanít, ezért csalás, valamint a választási törvény megsértése miatt feljelentést tesz a Jobbik , mert egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen olyan személyek kívánnak román kisebbségi önkormányzatot alakítani, akik korábban a cigány és a horvát kisebbségi választáson is elindultak.

Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfőn a Parlamentben újságíróknak elmondta: a 790 választásra jogosult által lakott borsodi Szalonnán októberben a cigány mellett lengyel, román és ruszin kisebbségi választásokat is tartanak, noha a 2001-es népszámláláskor a kérdezőbiztosok nem találtak az utóbbi három nemzetiséghez tartozókat.

A politikus név szerint említette a szalonnai Orgona Győzőt és Rusznyák Dezsőt, akik négy és tizenkét évvel ezelőtt még cigánynak, nyolc esztendeje pedig horvátnak vallották magukat, ezúttal azonban már a román kisebbségi választáson indulnak.

A Jobbik nem vonja kétségbe a szabad identitásválasztás jogát, ám fel kíván lépni az ezzel a joggal visszaélőkkel szemben – mondta.

Szávay István hozzátette: a Jobbik „két hetet ad” a visszalépésre azoknak, akik a korábbi és a mostani választásokon különböző kisebbségek színeiben indulnak. Ellenkező esetben a párt minden tudomására jutott esetben büntetőfeljelentést tesz – ismertette, arra is kitérve, hogy a visszaélések sora köztudomású, mégsem történik évek óta semmi.