Évek óta készülődött a fegyveres ellenállásra a hatóságok ellen az a svájci nyugdíjas matematikus

, aki csütörtökön lelőtt egy rendőrt, és azóta is szökésben van.

A rendőrség közölte, hogy dokumentumokat gyűjtöttek össze a 67 éves férfi elárverezésre ítélt házában, Biel városában, és ezekből kiderül, hogy az illető visszaszámolta a napokat a várható haláláig. A mintegy száz rendőr által keresett gyanúsított állítólag egy nagyon intelligens maximalista, aki berendezkedett a fegyveres védelemre a házában, és a környéket is átkutatta menekülési útvonalak után.

A nyugdíjas szerdán, a bíróság által kitűzött időpontban nem engedte be otthonába az árverési szemlére érkezőket, s miután a különböző hatóságok sikertelenül próbáltak vele beszélni, és a rendőrség is beavatkozott, elbarikádozta magát az épületben. Az első lövéseket csütörtökre virradó éjjel adta le, s az egyik rendőrt a fején találta el. A lövöldözés után sikerült elmenekülnie.

Péntek hajnali három óra tájban a férfi váratlanul újra megjelent belvárosi háza közelében, több lövést is leadott a környéket megfigyelés alatt tartó rendőrök felé, majd ismét kereket oldott. Az utána indított hajsza azóta sem vezetett eredményre.