Szőlősardó – Közös fejlesztést indítanak Borsod megyében a Ví(ss)z -hang elnevezésű program keretében, amely Edelény egykori járási területén a térség 63 települését vonná be a munkába.

Molnár Oszkár edelényi polgármester, a térség független országgyűlési képviselője csütörtökön a borsodi Szőlősardón kifejtette: az árvíz után jött a kezdeményezés, az ötlet a program kidolgozására, amely az árvízi feladatok mellett a munkahelyteremtés kérdésére és a helyiek boldogulására is megoldást jelenthet. Úgy fogalmazott: – Az árvízi és az azt követő állapotok, tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy csak magunkra számíthatunk és kizárólag csak a szlogenek, szólamok területén ígérnek segítséget, mindez csak így jelentkezik.

A helyreállítás önmagában nagyon kevés

Hozzátette: úgy kell átvészelniük az őszi csapadékos időjárást és a telet, majd a tavaszi olvadást, hogy nagyon sok helyen sérültek a gátak, a védekezőképességük pedig lényegesen alacsonyabb, mint a rekordárvíz előtt volt. Mint mondta, bár a projekt mindezen problémákra egy-két hónapon belül nem adhat megoldást, az ötletgazdák hosszú távra terveznek és szeretnék a térséget biztonságban tudni, ennek lehetőségét pedig ezáltal biztosíthatják. Kiemelte, hogy nem a Bódva völgyében gondolkodnak, hanem az egykori teljes járási terület 63 települését vonnák be a munkába. A cél az, hogy létrehozzák az úgynevezett Csereháti Társadalmi Testületet, amelynek az érintett települések mellett civil szerveződések alkotják majd tagjait. E testület negyedévenként tartaná összejöveteleit, amelyeken megtárgyalhatják a közös aktuális, valamint a hosszú távú feladatokat, elképzeléseket. Molnár Oszkár szerint emellett szükség van egy kiemelten közhasznú nonprofit társaságra, amely koordinálná a térség fejlesztését, beleértve az árvíz elleni védekezés, az önellátás, a munkahelyteremtés lehetőségeit is. Úgy látja, hogy az árvíz utáni újjáépítés, helyreállítás önmagában nagyon kevés.