Ítéletidő közeleg

(Vizes trikó verseny)Jön a hétvége, ám ezúttal jobb, ha senki sem szervez szabadtéri programot. Szombaton várhatóan egész nap esni fog az eső, és ez már ma sem lesz másként, sőt. Az OMSZ délelőtt narancssárga riasztást adott ki az ország 70 százalékára, mivel több helyütt várható nagy mennyiségű csapadék.

A meteorológiai szolgálat szerint péntek hajnaltól szombat éjfélig a Dunántúl középső és keleti részén, a Duna-Tisza-közén, Pest, Nógrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében sokfelé eshet 30, főként Bács-Kiskun, Tolna, Baranya megyében helyenként 50-60 mm-t meghaladó eső. A Dunántúl nyugati részén és a keleti megyékben, a lehulló csapadék mennyisége területi átlagban valószínűsíthetőn 10-15 mm alatt marad.

Pénteken elsősorban az Alföldön és az Északi-középhegységben a helyenként kialakuló zivatarokhoz felhőszakadás (rövid idő alatt 20-50 mm), kis valószínűséggel jégeső és 50-60 km/h-t elérő szél társulhat. Szombaton főként a Dunától keletre alakulnak ki elszórtan zivatarok. Ma és szombaton a Dunántúlon az északias szelet kísérő legerősebb széllökések 55 km/h körül alakulhatnak.

A csapadék nagy része szombat reggelig, délelőttig hull le, majd napközben fokozatosan csökken a felhőzet és a csapadék intenzitása is. Jó hír, hogy vasárnap – változó felhőzet mellett – több órás napsütés várható, csak néhol lehet zápor.