Kisujjakat gyűjtögettek. Vádat emeltek az egyik jenki halálosztag ellen

Több Afganisztánban szolgáló amerikai katonát vádoltak meg azzal, hogy titkos halálosztag tagjaiként, szórakozásból gyilkoltak afgán civileket, az áldozatok ujjait pedig eltették emlékbe. Ez az egyik legsúlyosabb háborús bűntettről szóló vád az afganisztáni háborúban.

12 katona ellen folyik eljárás, öt ellen vádat emeltek, amiért egy titkos halálosztag tagjaiként afgán polgárokat lőttek le és robbantottak fel. Hét további katonát az ügyek eltussolásával gyanúsítanak, és azzal, hogy megverték az atrocitásokat jelentő társukat.
A vád szerint az öt katona három különböző incidensben véletlenszerűen kiválasztott afgán polgári személyeket ölt meg. A gyilkosságokat a déli Kandahár tartományban állomásozó Stryker gyalogsági dandár tagjai követték el.
Dokumentumok szerint a gyilkosságokat tavaly novemberben kezdték el tervezni, amikor Calvin Gibbs őrmester megérkezett a Ramrod néven ismert támaszpontra. Tanúk azt vallották, hogy Gibbs azzal hencegett, mennyi mindent megúszott Irakban. Például arról beszélt, milyen könnyű valakihez hozzávágni egy gránátot és megölni az illetőt.
A 25 éves katona társaival együtt megállapodott egy halálosztag létrehozásáról. A későbbi hónapok során, járőrözés közben legkevesebb három civilt öltek meg a vád szerint. Az egyikhez gránátot vágtak, majd lelőtték. A második áldozatot agyonlőtték, és egy Kalasnyikovot tettek a holtteste mellé, hogy igazolják halálát. Egy harmadik áldozatot szintén kézigránáttal és lövésekkel öltek meg.
A halálosztag egyik tagja azt mondta fiatalabb társuknak: szórakozásból követték el a gyilkosságokat, és megfenyegette, hogy tartsa titokban az ügyet. Az Army Times katonai lap szerint az egyik katona harci trófeának összegyűjtötte az áldozatok ujjait, az osztag egyes tagjai pedig a hullák mellett pózolva fotóztatták magukat.
A megvádolt katonák tagadják a vádakat, de ha bűnösnek találják őket, akkor akár kivégzés, vagy életfogytiglani börtön várhat rájuk.
Az ügy májusban pattant ki, amikor egy újonc feljelentette társait, amiért azok rendszeresen hasist szívtak, s ezek után brutálisan megverték. Az Army Times szerint a kábítószert gyakran civilektől vették el, és járőrözés közben is szívták.
Néhány héten belül az esküdtszék dönti el, elég bizonyíték van-e ahhoz, hogy a katonákat hadbíróság elé állítsák. Az ügyészek szerint az egyik vádlott beismerő vallomást tett, ügyvédei szerint azonban gyógyszereket szedett és agyi károsodást szenvedett, ezért a vallomást figyelmen kívül kell hagyni.
(InfoRádió nyomán)