Nagy vas. A kényszerleszállás után gombászni indultak az utasok

Csodaszámba menő kényszerleszállás Oroszországban

Bravúros kényszerleszállást hajtott végre kedden az orosz Alrosa légitársaság egyik Tu-154-es típusú utasszállító repülőgépe. Az 516-os belföldi járat a jakutföldi Zapolarnij (Sarkkörön túli) városból tartott Moszkvába 72 utassal a fedélzetén, amikor hirtelen felmondta a szolgálatot az áramellátás, a navigációs rendszer, és az összes szivattyú

, amely az üzemanyagtartályból a hajtóművekhez juttatja a kerozint.

A legközelebbi leszállási lehetőséget egy sok éve elhagyott katonai repülőtér jelentette a KomiKöztársaságban lévő Izsma városka mellet. A töredezett, kátyús kifutópálya azonban mindössze 1200 méter hosszú, miközben a Tu-154-eseknek mintegy 2000 méteres kifutásra van szükségük. Jevgenyij Novoszelov első pilóta sikeresen egyben letette a gépet, igaz dolgát a szerencse is segítette: a kifutópálya végén túlment ugyan – bár alig 100 méterrel – de egy egészen fiatal fenyőültetvénybe szaladt bele, amelynek fácskái lefékezték a gépet, komoly kárt ugyanakkor nem okoztak benne.
Gombát szedtek

A Komszomolszkaja Pravda című lap Igor Oleszovot, az izsmai kultúrház igazgatóját idézve azt írta: „az utasoknak szemmel láthatólag semmi bajuk nem történt, olyannyira hogy miután a sors akaratából egyszerre csak a komi tajgában találták magukat, felhasználták az alkalmat, és elmentek gombászni addig is, amíg továbbmehettek” – mondta az igazgató, akinek kultúrházában átmenetileg elszállásolták őket.

Ez idén az ötödik vészhelyzet volt Tu-154-esekkel: januárban az iráni Mashad városban esett szét egy repülőgép leszállás közben, szerencsére senki nem sérült meg. Áprilisban a Lech Kaczynski lengyel államfőt és kíséretét szállító repülőgép zuhant le Szmolenszk közelében, közel 100 ember vesztette életét. Augusztus 17-én Novoszibirszkben hajtott végre kényszerleszállást egy gép, mert nem tudta kiengedni futóművét, 24-én Krasznodarban szintén kényszerleszállásra került sor, mert 1000 méter magasban füst keletkezett a pilótafülkében. Augusztus 31-én ismét Mashadban kisebb tűz ütött ki a futómű körül, a kényszerleszállásban senki nem sérült meg.
A rendkívüli leszállópálya Izsma város elhagyatott katonai repterén

A szamarai repülőgépgyárban – ahol a Tu-154-esek készülnek – éppen a napokban fejezték be egy a lengyel elnöki géppel szinte teljesen azonos repülőgép generálozását, amelyet szerdán lengyel küldöttség vesz át, a lengyel vezetés ugyanis kitart a Tu-154 mellett a szmolenszki katasztrófa ellenére is.

A Tu-154-est a Tupoljev tervező intézetben dolgozták ki közepes távolságokra, és először 1968-ban emelkedett a magasba. Szériagyártása 1968 és 1998 között folyt, összesen 935 repülőgépet gyártottak a típusból. 1998-tól az idei évig kis szériában gyártották tovább a gépet Szamarában, a gyártás a tervek szerint idén végleg