Prikopilhez bilincselve kellett a férfivel egy ágyban aludnia

3096 nap – ennyi időt töltött a tízéves korában elrabolt, majd 18 évesen végül megszökött osztrák Natascha

Kampusch Wolfgang Priklopil házába zárva, és ez annak a könyvnek is a címe, ami a napokban jelenik meg, és részletesen mesél erről az időszakról. A könyvben Kampusch leírja, hogy a férfi egy időben hetente akár kétszázszor is megverte, hogy Prikopilhez bilincselve kellett a férfivel egy ágyban aludnia, hogy 16 éves korára alig negyven kilósra fogyott, és hogy többször próbált öngyilkos lenni – írja a Daily Mail.

Kampusch leírása szerint az akkor 35 éves férfi bizalomgerjesztőnek tűnt, amikor meglátta az utcán, nem gondolta volna, hogy ártani akar neki. Fogsága során is egészen normálisnak tűnt a viselkedése, csak apróbb dolgokból látszott, hogy őrülttel van dolga: például azon, hogy nem engedte a lánynak, hogy megtartsa az iskolatáskáját, mert attól tartott, hogy valamilyen jeladót tart benne, amivel értesíteni tudja a hatóságokat.

„Megkértem, hogy fektessen le aludni, és mondjon nekem mesét. Még jó éjt puszit is kértem tőle. Bármit megtettem volna, hogy fenntartsam a normális élet látszatát. Ő meg vette a lapot” – írja a lány a könyvben. Kampusch azt mondja: annyira félt a pincébe zárva, a hatalmas betonajtó mögött, hogy inkább lett volna a férfival, mint egyedül.

A férfi közben próbálta leépíteni a lány emlékeit: azt mondta neki, hogy szülei nem voltak hajlandóak váltságdíjat fizetni érte, hogy valószínűleg nem is szeretik, és ezek az információk szép lassan teljesen széttörték Natascha Kampusch személyiségét. A lánynál idővel kialakult a Stockholm-szindróma , azaz ő is elkezdett szeretet érezni elrablója iránt, mert ő az egyetlen kapocs a normális, megszokott élet és a felkavaró túszdráma között.

„Még gyerek voltam, szükségem volt egy megnyugtató érintésre. Miután eltelt néhány hónap a pincében, megkértem az elrablómat, hogy öleljen meg. Nehéz volt. Klausztrofóbiás rohamom lett, amikor túl szorosan fogott át. Aztán néhány próbálkozás után megtaláltuk a megfelelő ölelést, nem túl szorosat, de elég szorosat ahhoz, hogy egy szerető, gondoskodó ölelést tudjak elképzelni” – írja Kampusch a naplójában.

Kampusch személyiségét úgy másfél év alatt bontotta le Priklopil, amit azzal végzett be, hogy arra utasította, válasszon magának új nevet, mert ő többé már nem Natascha Kampusch. A lány végül a Bibiane nevet választotta, Szent Bibiana  után.

Ezután Priklopil elárulta neki a saját nevét, Kampusch pedig ekkor már sejtette, hogy a férfi önszántából sosem fogja élve elengedni. 2006 augusztusában végül sikerült megszöknie, Priklopil pedig foglya szökése után nem sokkal öngyilkos lett.