Nincs felelőse a felsőzsolcai árvíznek?

Két megye rendőrsége több mint egy hónapja nyomoz, hogy kiderítse , terhel-e bárkit is büntetőjogi felelősség, amiért június elején elöntötte a víz a Miskolchoz közeli Felsőzsolca nagy részét. A szabolcsi és a borsodi kapitányság a napokban a nyomozás meghosszabbítását kérte, miközben a kisváros lakói egyre inkább türelmetlenek.

Kevés olyan ember él a hétezer lakosú Felsőzsolcán, akinek ne lett volna gondja a vízzel június 5-én, amikor a környék folyói percek alatt rázúdultak a településre. A végeredmény: 201 összedőlt ház és 1800 megrongálódott ingatlan.

A lakók már az árvíz első napján felelősöket keretek. Senki sem tudta például, hogy jön a víz, így sokaknak még arra sem volt idejük, hogy az autójukat biztonságos helyre vigyék.

Miután a védekezés befejeződött és levonult az ár, a népharag egyre inkább csak fokozódott. Volt tüntetése a polgármester ellen, a környezetvédelmi államtitkár a helyi vízügyest kirúgta és közveszély okozás miatt büntetőfeljelentéseket is megfogalmaztak.

Az egyiket a helyi önkormányzat fideszes képviselője tette. Milánkovich Ernő szerint a természet ereje mellett emberi mulasztások sora vezetett a katasztrófához. A testület tagja a FigyelőNetnek korábban elmondta, hogy az ártér beépítése, az M30-as autópálya szakszerűtlen kivitelezése és a védekezésnél tapasztalt fejetlenség milliárdos károkat okozott.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrség több mint egy hónapja vizsgálja az ügyet, de egyelőre nincs eredmény. Október 28-ig kérték a nyomozás meghosszabbítását, jelenleg a tanúk meghallgatása és az iratok, dokumentumok begyűjtése folyik.

Hasonló a helyzet a másik feljelentésnél, amelyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kapitányság az illetékes. Ők november 2-ig kértek haladékot az ügyészségtől.

Nagyon várják az adományokat

Csaknem három hónappal az árvíz utána a romok eltakarítása még mindig tart, van olyan ház, amely bontásra vár, a város több pontján viszont már építkeznek. A héten például rekordgyorsasággal adtak át új otthonokat, több százan azonban a karitatív szervezetek adományaira várnak. Ők azok a családok, akiknek ugyan megsérült a házuk, de az állam által biztosított 2 milliárdos újjáépítési keretből nem részesülhetnek.