Hetedik alkalommal ad otthont idén Miskolc a fiatal filmek nemzetközi versenyének: szeptember 10-én Al Pacino filmjével nyílik a Jameson Cinefest nemzetközi fesztivál, s Jancsó Miklós életmű-díjának átadásával ér véget 18-án este a díjkiosztó gálán. Közben pedig az utóbb két-három év legsikeresebb fiatal rendezőinek művei, játék-, rövid-, dokumentum- és animációs filmek sora kerül a vászonra.

Idén a Jameson CineFest versenyprogramjában a 14 játékfilm között nemcsak nagy fesztiválok díjazott művei sorakoznak, hanem köztük számos olyan, amelyet csak a vendéglátó Miskolcon láthat a mozirajongó közönség, moziba sajnos nem kerül. Ilyen a Sundance-fesztivál győztese és két Oscar-jelölés tulajdonosa, A befagyott folyó. Az elsőfilmes Courtney Hunt rendező egy fehér és egy indián nő kényszerű együttműködéséről forgatta krimibe illő történetét. A New York állam és Quebeck között húzódó Mohawk rezervátumban a két fiát egyedül nevelő asszony szövetségre lép az illegális határátlépőket Kanadából az USA-ba szállító fehér nővel, pénz reményében. A rendezőnő a forgatókönyvért kapott Oscar-jelölést, Melissa Leo pedig női főszerep alakításáért. Oscart kapott idén a CineFest másik amerikai versenyfilmje, a Precious mellékszereplője, MoNique. A történet egy harlemi túlsúlyos, fekete bőrű, írástudatlan tini lányról szól, aki második gyerekével terhes, s végül egy alternatív iskola tanulójaként próbálja megtenni az első lépéseket egy emberibb élet felé.

A szeptember 10-től 19-ig tartó Jameson CineFest nyitófilmje exkluzív választás, igazi közönségbarát mű: az Oscar-díjas Berry Levinson (Rain Man) rendezte, főszereplője pedig Al Pacino, címe: Dr. Halál. Az euthanazia legalizálásáért síkra szálló híres ügyvéd, az örmény származású Dr. Jack Kevorkian életét és kemény küzdelmét idézi meg a HBO saját gyártású filmje, amely 15 Emmy-díjra kapott jelölést.

A versenybe Karlovy Vary után érkezik Miskolcra a provokatív című Hitler Hollywoodban. A belga Frédéric Sojcher a világháború után nagy sztárnak számító Micheline Presle-t nyerte meg, hogy eljátssza saját magát. Mellé a Ponyvaregényből ismert Maria de Medeirost állította, ő viszi végig a filmbeli nyomozást egy eltűnt filmrendező és két eltűnt film után. Intellektuális csínytevés, jól összekavarodik benne valóság és fikció. Versenyben lesz a lengyel Plázacicák című sötét és szexi mozi kelet-európai plázafüggő tinilányokról, egy kemény bolgár drogdráma Keleti játékok címmel.

Cannes-ban díjazták, mások botrányt emlegettek: a francia A gyermekeim apja című művet a hírek szerint a Tarr Béla és Lars von Trier producereként ismert Humbert Balsan öngyilkossága inspirálta. Most Miskolcon versenyben lesz, ahogy a Velencében a legjobb rendezés díjával kitüntetett iráni film, a Nők férfiak nélkül is, amelyben döbbenetes alakítást nyújt Tóth Orsi az egyik főszerepben. A CineFest idén két magyar filmet is meghívott a versenybe: a cannes-i FIPRESCI-díjas Pál Adriennt Kocsis Ágnestől és Groó Diána Vespa című filmjét. CineFest megnyerte idén zsűrielnöknek a magyar származású svéd producert, Faragó Katinkát, aki mások mellett Ingmar Bergman és Andrej Tarkovszkij munkatársa volt egykor. Olyan filmekben dolgozott, mint A csend, a Suttogások, sikolyok, az Őszi szonáta és a négyszeres Oscar-díjas Fanny és Alexander, illetve az Áldozathozatal.

A CineFest évek óta foglalkozik filmtörténeti témákkal: a gazdag magyar filmes örökség felfedezését és népszerűsítését is feladatának érzi. Idén új sorozat indul CineClassics címmel, amelyben a legkevésbé ismert Korda-fivért, Korda Zoltánt emelik a figyelem középpontjába. Levetítik a 20 filmje közül legjelentősebbnek tartott brit művét, A négy tollat. Szeptember 17-én nemzetközi konferencia foglalkozik életművével, a neves brit filmtörténész, Charles Drazin, Korda Zoltán fia, David Korda is itt lesz. A sorozatban vetítik Kertész Mihály és Korda Sándor korai, itthon még soha nem játszott bécsi filmjeit.

Miskolc az élő klasszikusok előtt is fejet hajt: szeptember 18-i díjkiosztó gálán Jancsó Miklósnak nyújtanak át életműdíjat, az Így jöttem, a Csillagosok, katonák, a Fényes szelek valamint a Még kér a nép című filmjeiből retrospektív sorozat látható a fesztiválon.