Nőtt az online információkkal szembeni bizalom. Így nyaral a magyar

Hogyan nyaral a magyar? Idén leginkább sehogy , ám ha mégis, inkább határokon belül marad. Szállást online keres, azt is inkább a vízparton. Az akciókra nem szívesen csap le, noha már csak egyhavi keresetét tudja vakációra költeni. A Barátikör legfrissebb felmérése a nyaralási szokásairól szondáztatta meg a magyar lakosságot.

A magyarok több mint fele nem volt, és nem is megy nyaralni idén. Legkevésbé a negyvenesek mennek nyaralni: kétharmaduk egyáltalán nem megy sehová. Akik viszont nyaralnak, azok is inkább belföldre utaznak. A határokon innen leginkább a vizes helyeket keressük, csakúgy, mint külföldön. A vízparti választás mögött nagy valószínűséggel a gyengébbik nem áll. A férfiak túráznának, ám meglepő módon termálszállóra is inkább ők tartanának igényt. Nagyvárosi vakációra viszont egyformán vágynak. Korosztály szerinti elosztásban pedig egyszerű a képlet: a fiatal felnőttek pezsgő nagyvárosban, a harmincasok vízparton, az ötven felettiek pedig az erdőkben tartózkodnának legszívesebben.

A felmérés arra is kiterjedt, hogy miképpen keresünk szállást mindehhez. Az elmúlt években rohamosan nőtt az online információkkal szembeni bizalom. Ezt támasztja alá az is, hogy a megkérdezettek a szállásukról elsősorban az internet segítségével, és csak másod-, illetve harmadsorban barátok tapasztalata alapján és nyomtatott sajtó útján informálódnak. Az előre le nem fogalt szállás kalandjáért pedig már egyre kevesebben vállaljuk a kockázatot, a nemek közötti különbség azonban e téren nem változott. Szálláskeresésben még mindig a férfiak merészebbek: 14%-uk úgy indul el, hogy majd csak megszáll valahol, míg a nőknek csupán 6%-a.

A legfontosabb egy szállással kapcsolatban a kényelem, az olcsóság, és csak ezek után a megközelíthetőség. A nemek tekintetében a klasszikus felállás itt is igazolódni látszik: a szállás jó földrajzi pozíciója a férfiaknak, míg a szolgáltatások jellemzően a nőknek fontosabbak. Többek között így van ez a gyerekbarát feltételekkel is, amellyel szemben szintén a nők kritikusabbak.

A kutatás azonban arra is rámutatott, hogy az újabban trendi gyerekbarát hotel fogalma még némi tisztázást kíván a magyar fejekben. A megkérdezettek szerint a gyerekbarát hotel legfőbb jellemzője, hogy az nem csak pótággyal, hanem gyerekággyal is rendelkezik. Másodsorba pedig olyan kritériumokat állítottak, mint gyermekmedence, felügyelettel egybekötött játszószoba, valamint hangszigetelt szobafalak.

A felmérésből továbbá az is kiderül, hogy nyaralásra az előző évekkel ellentétben jellemzően egyhavi kereset költünk. Érdekes adalék, hogy a kéthavi keresetig átlagban a nők költekeznek inkább, ám meglepő módon háromhavi jövedelem elköltésében a férfiak vezetnek.

Figyelemreméltó eredményt hozott az utazási kedvezményekhez való viszonyulást firtató kérdés is. A válaszadók döntő többsége, mintegy hetven százaléka egyáltalán nem követi az utazási irodák akcióit. Az ötven év felettiek alig tíz százaléka kíséri figyelemmel, és választja az akciókat, a negyedik ikszet taposók csupán tájékozódásképpen nézik meg az efféle hirdetéseket, az egy generációval fiatalabbak pedig szinte sosem.