Két aranyérmes úszó, Hosszú Katinka és Gyurta Dániel még a múlt évi világbajnokságon elért eredményük után járó mintegy hárommillió forintot sem kapták meg az államtól – írja a Blikk.

Az úszószövetség az idei Európa bajnokságon elért helyezésekért gyorssegélyben részesítette az érmeseket és az edzőket: a győztesek 600 ezer (a váltó tagjai 500), a második és harmadik helyezettek 400 ezer, illetve 200 ezer forintot kaptak, a trénerek ennek a felét.

A három aranyat és egy ezüstöt szerző Hosszú Katinka bruttó 2,1 millióval, Cseh László (23) 1,2 millióval, Verrasztó Evelyn (21) 900 ezerrel, Mutina Ágnes (22) 700 ezerrel, Gyurta Dániel 600 ezerrel gazdagodott.

„Ezekből a tételekből még adózunk, és az edzőkollégáinkat is illik megjutalmazni – mondta Széles Sándor (54), a 200 méter mellen aranyérmes Gyurta Dániel trénere. – Hárman alkotjuk Dani felkészítő csapatát, így saját zsebből, néhány tízezer forinttal Kovácshegyi Ferencnek és Virth Balázsnak is megköszöntem az együttműködést.”

A sport-szakállamtitkárság vezetője, az úszó olimpiai bajnok Czene Attila (36) ott volt az ünnepségen, megígérte, nagyon rövid időn belül a tavalyi és az idei jutalmakat is kifizetik.

„Biztos vagyok benne, hogy Attila állja a szavát, és hamarosan átutalják ezeket a juttatásokat – nyilatkozta Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke. – Hozzáteszem, őt nem érheti szemrehányás, mert a kifizetetlen számlák még az előző vezetőséghez kötődnek. De tudjuk, mindenkinek más a szájíze, ha rögtön a verseny után elismerik a munkáját, s nem kell hónapokat várnia. Ezért is oldottuk meg saját erőből legjobbjaink jutalmazását.”