Egyik barátja gömörhorkai házában elfogta csütörtökön a szlovák rendőrség a majdnem két hónapja bujkáló Dubovsky Lászlót, Tornalja polgármesterét, akit hivatali jogkörrel való többrendbeli visszaélés és hűtlen kezelés miatt kerestek július 13. óta a nyomozók – írja az Új Szó című pozsonyi napilap pénteki címlapján.

Dubovskyt Lászlót a nagyrőcei járásbíróságra vitték, ahol az ügyével foglalkozó bíró dönt vizsgálati fogságba vételéről. A lap értesülései szerint a nyomozók lakossági bejelentés alapján fogták el a több mint ötven napja bujkáló polgármestert.
A Rozsnyói járásban lévő Tornaljától alig tizenöt kilométerre fekvő Gömörhorkán a polgármester egy vállalkozó ismerőse szüleinek családi házában tartózkodott. A vállalkozó ellen szintén eljárás folyik, őt is figyelték a nyomozók.
Az idén májusban lezajlott időközi önkormányzati választásokon harmadszor is megválasztott polgármestert – aki az egykori Sláger rádió reggeli műsorában „Dubcsek” néven szerepelt – eltűnésének napján két rendőr kereste fel állandó lakhelyén, hogy kihallgatásra előállítsa. Ekkor Dubovsky még készségesen velük tartott a városi hivatalba, hogy onnan bizonyos iratokat magához vegyen. Ott viszont kizárta az épületből a rendőröket, majd a hátsó kijáraton megszökött. A polgármester azóta ismeretlen helyen tartózkodott, augusztus utolsó napján azonban bejelentkezett egy magyarországi kereskedelmi rádió reggeli műsorába, amelyben nagy visszatéréséről és ártatlanságáról beszélt. Dubovsky László ellen hivatali jogkörrel való többrendbeli visszaélés és hűtlen kezelés miatt folyik eljárás.
A nagyrőcei járásbíróságon júniusban tárgyalták először az ügyét. Ha a bíróság előtt bebizonyítják az ellene felhozott vádakat, a polgármesterre több éves börtönbüntetés szabható ki , amelyet súlyosbíthat a hatóság félrevezetésének, a nyomozás akadályozásának minősíthető szökése és bujkálása.
Keddi rendkívüli ülésén a városi képviselő-testület hiányzás miatt megvonta a bujkáló polgármester havi fizetését – írja az Új Szó. A helyi képviselők szerint jelentős megtakarítás a városi kasszának, ha nem fizetik ki a korábban megszabott bruttó 2900 eurós fizetést (840 ezer forint) a bujkáló és a munkáját emiatt elhanyagoló Dubovskynak, továbbá erkölcsileg is megkérdőjelezhető lenne, ha munkavégzés nélkül kapna fizetést.
(MTI – Új Szó – Hírszerző)