Rákapcsolt a kínai székhelyű Huawei telekommunikációs társaság, Pécsett az Elcoteq és Komáromban a Foxconn üzemeiben ugyanis az eredetileg tervezett 700 fő helyett az év végére már ezer főnek akarnak munkát adni – mondta a Napi Gazdaságnak Frank Hou. A Huawei Technologies Hungary Kft. ügyvezető igazgatójától a lap megtudta, hogy míg néhány hónappal ezelőtt még csak 280 főt foglalkoztattak a két helyszínen, ma már 500 munkatársuk van.

A világviszonylatban 100 ezer főt foglalkoztató vállalatnál nem jellemző a saját gyártás, a cég házon belül inkább a fejlesztésre koncentrál, amit jelez, hogy a dolgozók 45 százalékát foglalkoztatja ezen a területen. A gyártási programok csak a legújabb termék előállítására koncentrálódnak, a korábbi modelleket gyártatják csak.

Magyarországon eddig összeszerelést végeztek, de a cég most úgy döntött, hogy átáll a komplexebb gyártásra – az sem zárható ki, hogy a későbbiekben saját gyártást is megvalósítanak majd. A termelés érdekében idén összességében 100 millió euró értékű eszközt vásárolnak Magyarországról és az Európai Unióból, amit a kínai egységek egészítenek ki. A tervek szerint idén már egymilliárd forint értékű árut állítanak elő az említett két üzemben.

A Huawei eddig különböző távközlés-technikai eszközöket, tartozékokat (például usb-modemeket) gyártatott, de elképzelhető, hogy a cég mobiltelefonokat is készíttett Magyarországon. Egyre valószínűbb, hogy Dél-Amerika mellett Magyarországon lesz a kínai cég második regionális bázisa – ebben Magyarország jó földrajzi elhelyezkedése mellett a képzett munkaerő és a kormányzati – nem anyagi – „támogatás” is komoly ösztönző lehet.

A társaság Magyarországon gyártott termékei eddig 20 országba kerültek, ám új gyártási tervekkel immár 35 országba exportálhatnak majd – az európai piacok mellett Afrikába, Törökországba és Oroszországba is kerülhetnek Pécsett vagy Komáromban gyártott eszközök. A termelés felfutását az egyre növekvő ügyféligénnyel indokolta az ügyvezető. Frank Hou szerint a Huawei az eszközök gyártatásán túl szinte mindegyik jelentős magyarországi távközlési cégnek szállít eszközöket, ennek értéke tavaly 65 millió dollár volt.
napi gazdaság