Főként a megyei jogú és a nagyvárosok bocsátottak ki évekkel ezelőtt svájcifrankkötvényt

, a törlesztési türelmi idő jövőre jár le, a forint gyengülése ezért 2011-ben okozhat komoly pénzügyi gondokat az érintett településeknek.

Az ország mintegy 3200 települése közül hozzávetőleg csak 100-120 települést érint közvetlenül hátrányosan a forint gyengülése – nyilatkozta a Népszavának Zongor Gábor. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára elmondta: a svájci frank, illetve az euró erősödése elsősorban a megyei jogú, illetve a nagyvárosok pénzügyi pozícióját rontja.

A nagyobb önkormányzatok úgy adósodtak el, hogy frankalapú kötvényeket bocsátottak ki. Ezek a települések azonban általában négy-öt év türelmi időt kaptak a visszafizetésre. Emiatt a városok nagy részének csak jövőre, illetve 2012-ben kell majd elkezdenie a törlesztést. Vagyis a jövő évtől szembesülnek majd az erős svájci frank okozta pénzügyi gondokkal.

Zongor Gábor a Népszavában megjegyezte: azok a polgármesteri hivatalok kerülnek igazán bajba, amelyek a felvett kölcsönöket, illetve azok számottevő részét nem fejlesztésre, hanem a működésük finanszírozására fordították.