Szilvási Zsuzsa az önkormányzat munkatársa az eszakhirnok.hu-nak elmondta, hogy a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2 db svájci frank alapú kötvényt bocsátott ki 2007. és 2008. években, összesen 8 milliárd forint értékben.

A kötvények futamideje 15, illetve 20 év, amelyből a türelmi idő 10 év. Ebből adódóan a tőketörlesztés 2018-ban kezdődik, tehát az árfolyam tendencia hosszabb távú folytatódása a tőketörlesztésre jelenleg nincs hatással. Arra viszont nagy valószínűséggel lehet számítani, hogy több év távlatában elfogadható szinten stabilizálódnak az árfolyamok, különösen az euró övezetbe való belépésünkre is tekintettel.

A kamatfizetés esetében azonban, ha hosszabb távon ilyen magas marad az árfolyam a hatás már érzékelhető. Ehhez hozzátartozik azonban, hogy mindkét kötvény esetében igen jó kamatfelárat sikerült elérnünk a bankok versenyeztetésével, valamint jelenleg az alapkamat (a 6 hónapos CHF LIBOR) rendkívül alacsony.
A kamatfizetési kötelezettség az előző év márciusában 3 %-os CHF LIBOR kamatalappal, a 2010. szeptemberi 0,33 % CHF LIBOR kamatalappal számítódott, amely a jelenlegi akár 220,- Ft/CHF árfolyamot is ellensúlyozza.

A 2010. évi költségvetésben a kötvények után fizetendő tervezett kamatot az esetlegesen tovább gyengülő forint – mivel csak egy alkalmat, szeptember 30-át érinti – jelentős mértékben várhatóan nem fogja meghaladni.

Abban az esetben adódik nagy probléma az elkövetkezendő időben – már 2011. évben is – az önkormányzat számára, ha
– az árfolyam hosszabb távon magas marad, miközben a Svájci Központi Bank az irányadó kamatot folyamatosan emelni fogja, s ezzel a LIBOR érték is emelkedik.

A kötvények részben a 2008-2009. évi beruházások önrészét, részben a „Zöld nyíl” villamos projekt önkormányzati saját forrását fedezik.