Főként a megyei jogú és a nagyvárosok bocsátottak ki évekkel ezelőtt svájcifrankkötvényt, a törlesztési türelmi idő jövőre jár le, a forint gyengülése ezért 2011-ben okozhat komoly pénzügyi gondokat az érintett településeknek.

Stefán Csaba a Miskolc Holding gazdasági igazgatója az eszkahirnok.hu-nak elmondta a MIK Zrt Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének jóváhagyásával, 2005 augusztus 01-én 12,5 Millió CHF értékben, 2006 augusztus 23-án újabb 10 Millió CHF értékben bocsátott ki kötvényt , városfejlesztési célok finanszírozási forrásának biztosítására. A 2005 évben kibocsátott kötvény konverziós árfolyama 156,9 Ft/CHF, a 2006 évié pedig 171 Ft volt. A két kötvény együttes konverziós értéke 3,7 Milliárd Ft, az átlagárfolyam 165,88 Ft/CHF.
A kötvények visszafizetésének forrása az úgynevezett FPP – Főutcai Pláza Projekt – területén lévő üzlethelyiségek többlet bérleti díja, illetve önkormányzati bérlakások értékesítési bevétele, továbbá a kötvényforrásból finanszírozott iparterület hasznosítási bevétele.
A kötvényforrás felhasználása 2005-2009 években valósult meg. A városfejlesztési projektek közül a legjelentősebbek a bérlakás-állomány összetételét javító Fonoda úti volt munkásszállóból 95 lakásos lakóépület kialakítása, a belvárosi homlokzat felújítások, ingatlan vásárlások, és épületrekonstrukciók, valamint a Miskolci Mechatronikai Ipari Park 40 ha-os területét érintő infrastruktúra fejlesztés voltak.
A kötvények egységesen 2013. augusztus 01-én járnak le. A futamidő alatt tőketörlesztés nincs, csak féléves kamatperiódusokban kamatfizetés. A kötvény kamatának kondíciói lényegesen kedvezőbbek, mint egy Ft hitelfelvétel kamat feltételei lettek volna.
A lejáratkori egyszeri tőketörlesztés következtében, jelenleg az árfolyamváltozás miatt nem merülnek fel plusz költségek. A szerződés értelmében a tőketörlesztés a 2013. augusztus 1-én érvényes árfolyam szerint kerül meghatározásra és az akkori árfolyamnak megfelelően lesz árfolyam veszteség vagy árfolyam nyereség.

A miskolci önkormányzatnak is vannak svájci frankban felvett hitelei. Megtudtuk, itt is évek múlva, az akkori árfolyamokból fog kiderülni, hogy milyen üzletet kötött az önkormányzat. Jelenleg itt sincs tőketörlesztés, csak féléves periódusokban kamatfizetés. A számítások szerint, a mostani extrém frank árfolyamok miatt , a második félévben fizetendő kamatfizetés esetében. 4 millió forint plusz kiadásra lehet számítani.