Hogyan neveljünk banánfát a szobában?

Ma már szinte minden kertészetben, virágboltban vásárolhatunk banánfát. De hogyan és milyen körülmények között neveljük ezt a szép mediterrán növényt? Megmutatjuk milyen kezelési hibákat kerüljön el az, aki saját banánfát szeretne nevelni.

A banánfa a musa nemzetséghez tartozik. Több mint 35 különböző fajt különböztetünk meg. Mediterrán országokban, Afrikában, Ázsiában és Indiában is találhatunk hatalmas banánültetvényeket. Az ottaniak igen változatos ételeket és süteményeket készítenek a növény terméséből. Hatalmas fürtökben szállítják és árusítják a piacokon a különböző nagyságú, színű és ízű banánok sokaságát.

Tévesen nevezzük fának, hiszen nem fa, hanem évelő örökzöld. Ezért itthon is nevelhetünk banánt, bár nem a mi éghajlatunkhoz van szokva, így télen védett helyre kell vinnünk. Ezt a szép növényt lakásban sajnos nem mindig sikerül felnevelni, mert a száraz meleg levegő a növény halálát okozza. Közrejátszik azonban a helyhiány is, hiszen a banán akár 2-3 méteresre is megnőhet.

Levelei akár a 3 métert is elérhetik, ezért mielőtt megvásároljuk a kis banáncsemetét érdemes átgondolni, hogy hol fogjuk elhelyezni a kertben és télen a lakásban. Tavasztól őszig a kertben érdemes nevelni banánfánkat. A banán egy évben akár 20 levelet is hozhat, igazi mediterrán hangulatot teremtve kertünkben.

Mihez is kezdjünk egy kis banánnal, amikor megvásároljuk és haza visszük? A banánvásárlásra a legjobb időszak a március vége április eleje. Ilyenkor lesz időnk nyáron nevelgetni, és mire téli telelő helyet kell keresnünk, már egy nagy és erős banánfánk lesz, amely átvészeli a telet. A legtöbb banán, amit kereskedelembe forgalmaznak, túl kicsi cserépben érkezik hazánkba, ezért érdemes első lépésként átültetni.

A banánnak hatalmas tápanyagigénye van, ezért a fiatal példányokat évente kétszer érdemes átültetni. Válasszunk jó vízáteresztő képességű laza virágföldet az átültetéshez. Az idősebb példányoknál keverhetünk a virágföld mellé kis mennyiségű marhatrágyát is. Átültetés után akár 2 hét múlva is adhatunk neki tápoldatot, amelyet az öntözővízbe keverve juttatunk ki.

Nyáron a banánt tegyük ki a szabadba egy félárnyékos helyre, és öntözzük rendszeresen. A szobában csak akkor érzi jól magát, ha van elég fény és pára. Száraz levegő hatására a levelek töredeznek és elszáradnak. Nyáron dézsás növényként is tarthatjuk erkélyen, teraszon, de óvjuk az erős, tűző naptól, mert megperzselhetik a leveleket. Az alsó levelek száradása egy természetes folyamat, ettől ne ijedjünk meg, ellenben ha a friss hajtások teteje barnul, az a száraz meleg levegő hatása, ilyenkor gondoskodjunk a magasabb páratartalomról.

Az idősebb növényeket, amelyek nagyobb cserépbe vagy dézsába vannak ültetve, már ne ültessük át, csak a felszíni talajt cseréljük le évente és adjunk neki rendszeresen tápanyagot. Érdemes a leveleket hetente áttörölni egy vizes ruhával, de a leveleket alulról támasszuk meg, mert nagyon sérülékenyek, és könnyen letörnek. Télen vigyük a növényt védett helyre. Az ideális hőmérséklet 10-15 fok.

A banánt igen könnyen szaporíthatjuk a kis sarjhajtásokról, amelyek az anyatő mellett fejlődnek. Ezeket egy kis cserépbe elültetve előnevelhetjük tavaszra. A növény sajnos csak egy, vagy sokszor 2 év után virágzik először, de érdemes kivárni, mert a virágzástól számítva 60-80 nap múlva szüretelhetjük a gyümölcsöt is.

Nyáron az ideális hőmérséklet a 20-25 fok, ennél melegebb időben a növény levelei sárgulnak, ezért a nagy melegben érdemes árnyékos, védett helyre vinni.

Fényigény: Kedveli a világos helyeket, nyáron tegyük ki a szabadba, de az erős tűző napsütéstől óvni kell a növényt, mert levelei megperzselődnek.

Vízigény: Nyáron öntözzük rendszeresen, ne hagyjuk kiszáradni a földjét, de a pangó víztől elpusztul a gyökere.

Átültetés: A fiatal növényeket érdemes évente akár kétszer is átültetni, az idősebb banánt ültessük nagyobb dézsába vagy cserépbe, és csak felszíni talajcserét végezzünk.

Tápoldat: Nagyon fontos az állandó tápanyag-utánpótlás. A fiatal növényeknek elég a tápoldatos víz, nagyobb példányoknál marhatrágyával dúsítsuk a virágföldet.

Havonta egyszer adagoljuk neki a tápanyagot tavasztól őszig. Ez a titka annak, hogy a banánfánk szép erős és termő legyen.

Szaporítás: Igen könnyen tudjuk szaporítani a növényt a kis sarjhajtásokról. Ha azt szeretnénk, hogy a banánfánk teremjen, érdemes a kis sarjakat minél hamarabb eltávolítani az anyatőről.

Páratartalom: Fontos a magas páratartalom. Erre főleg a téli időszakban figyeljünk oda, ilyenkor érdemes a cserepet egy kavicsos tálcára állítani, és rendszeresen permetezni a leveleket, mert a száraz levegő hatására a töredeznek és elszáradnak.

Ha a növény nem fejlődik, vagy nem hoz új hajtásokat, az a kevés föld és a tápanyaghiány miatt van, ezért érdemes átültetni és tápoldattal pótolni a hiányt.

Kertvarázs Magazin